Paradoxal, Școlarizarea (înaltă) generează nu optimism, ci șomaj și blazare!

Distribuie pe:

În vizita din Germania - unde s-a întâlnit cu înaltele oficialități ale țării gazdă - , președintele României, Klaus Iohannis, declara, printre altele, la o conferință de presă comună cu Angela Merkel, cancelarul Germaniei, că regretabil este nu atât faptul că unii tineri (și nu numai) cu educație precară pleacă la muncă în Germania și în alte țări ale UE, ci că exodul forței de muncă, din România, se înregistrează, mai ales, în rândul celor cu pregătire superioară, cu o înaltă calificare. De care România ar avea o mare nevoie, dar cărora nu le poate asigura, deocamdată, salarii la nivelul celor oferite în Occident!

Din păcate, România nu le poate asigura nu doar venituri corespunzătoare dar nici, mai ales, un loc de muncă la nivelul pregătirii. Potrivit datelor Organizației Mondiale a Muncii (OMM), rata șomajului în rândul tinerilor cu educație terțiară (școli tehnice și facultăți) este foarte mare în România, ajungând la 29,3% în 2014, în creștere față de 2013 și mai mult decât triplă față de nivelul anului 2000!

În plus, aceeași Organizație remarcă faptul că, în România, 15% dintre tineri sunt prea educați comparativ cu cererea pieței, iar această rată este mai mare decât în Marea Britanie și Germania. Concluzia? După generația de sacrificiu - a celor care au trebuit să traverseze cum s-au priceput tranziția de la valorile comuniste la cele ale economiei de piață - în prezent, există o „generație pierdută", cea a tinerilor care nu-și găsesc loc de muncă și cărora le-a mai rămas doar alternativa plecării în străinătate.

Efectul, pentru cei rămași acasă? „Totul a condus la blazare, șomaj și pesimism. Din ce în ce mai mulți tineri renunță să mai caute un loc de muncă, iar mulți se mulțumesc cu un job sub nivelul lor de calificare", afirmă Mihaela Matei, Marketing Supervising Associate Ey România, citată de Agerpres.

Lasă un comentariu