Ponta: Trebuie să găsim o soluție ca ANRP să funcționeze

Distribuie pe:

Premierul Victor Ponta a declarat ieri că trebuie găsită o soluție în privința Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților pentru ca instituția să poată funcționa „în condiții bune și corecte", situația urmând a fi discutată în prima ședință de guvern.

„Avem o problemă la ANRP extrem de gravă. Pe de o parte, pe bună dreptate și e foarte bine, Parchetul face largi investigații legate de modul în care s-au retrocedat,

s-au restituit fie în natură, fie în echivalent proprietăți de valori uriașe. Pe de altă parte, toată conducerea ANRP și dl Băeșu și ceilalți membri din conducere sunt amendați în fiecare zi de către instanțe că nu retrocedează în 30 de zile. Or, într-un fel, sunt între ciocan și nicovală să facă ceva neverificat și după aceea peste niște ani să răspundă sau să verifice bine, dar atunci trebuie să plătească niște amenzi care sunt mult peste veniturile lor. Deci, nu știu, pe luna februarie au amenzi de trei ori salariul. Și atunci trebuie să găsim o soluție pentru că altfel nu va mai vrea nimeni să lucreze. Nu se poate să ai presiunea amenzilor din partea instanțelor, să faci ceva ce s-a dovedit în multe cazuri ca fiind pripit sau ilegal. Deci, sper ca împreună cu ministrul Justiției și ministrul de Finanțe - am informat și CMS asupra acestei situații - să găsim o soluție ca totuși ANRP-ul să funcționeze, dar să funcționeze în condiții bune și corecte", a subliniat Victor Ponta.

Întrebat dacă o astfel de soluție ar putea fi modificarea legii, premierul nu a răspuns în mod concret. „Nu știu care e soluția. Ministrul Justiției și cu ministrul de Finanțe încearcă să găsească o soluție. Repet, însă, oamenii decât să facă ceva ilegal sau să plătească amenzi de trei ori salariul lor au preferat pur și simplu să plece. Și practic azi avem situația blocată total", a adăugat premierul.

„Eu o accept că au dreptate și că nu pot să lucreze așa. Și ori găsim o soluție miercuri în ședința de guvern, dacă nu o să perpetuăm un blocaj din care nu reușim să ieșim", a spus premierul, întrebat dacă acceptă demisia conducerii ANRP.

Întrebat punctual dacă a acceptat demisia lui George Băeșu, Victor Ponta a spus: „I-am rugat pe toți ca până miercuri să încercăm să găsim o soluție. Dar oamenii au dreptate să nu mai lucreze în condițiile astea. Pe de o parte sunt forțați repede: „retrocedați, restituiți, că altfel primiți amenzi. Pe de altă parte de când este această echipă n-a fost niciun fel de problemă privind restituiri ilegale, cum a fost în perioada 2010 - 2011. Eu le-am cerut să fie foarte atenți, să verifice de o sută de ori, să respecte legea, să nu pună pe nimeni înainte, adică să se respecte ordinea. Or pentru asta s-au umplut de amenzi să sunt dați în judecată. Nu e în regulă. Absurdul este următorul - amenzile se duc tot la bugetul de stat. E o chestiune pe care trebuie să o reglementăm într-un fel sau altul".

El a adăugat că există o decizie judecătorească „care spune exact că se instituie prezumția de vinovăție a ANRP și a funcționarilor". „Or, dacă se instituie prezumția de vinovăție, normal că oamenii nu mai vor să lucreze. Mai bine rămân fără loc de muncă decât să ajungă în închisoare că au dat legal. Este o decizie, dl Băeșu mi-a arătat-o recent, a instanței. Este ad literam. (n.r. - prezumția de vinovăție)", a spus Ponta.

Lasă un comentariu