Din codul manierelor elegante VIII

Distribuie pe:

Politețea în mijlocul de transport: În tramvai sau în autobuz se respectă, de asemenea, anumite reguli de politețe. În stație, mai ales de autobuz, ar trebui să se stea la rând. Se practică acest lucru în numeroase țări. Se dă prioritate, la urcare, persoanelor mai în vârstă, bărbații acordă prioritate femeilor. Când femeia este însoțită de bărbat, așteaptă împreună până le vine rândul. Femeia nu va căuta să se urce cât mai repede și să lase bărbatul jos. Dacă va trebui să se urce neapărat, bărbatul nu se va înghesui în fața altor femei. Un bărbat bine crescut nu ocupă loc în mijloacele de transport în comun, dacă în apropierea lui sunt femei o femeie stă în picioare. Bărbatul care stă jos cedează locul unei femei care stă lângă el în picioare. Obligatoriu se cedează locul femeilor în vârstă, bolnave sau cunoscute. Femeia căreia i s-a cedat locul, trebuie să mulțumească persoanei respective.

Femeia nu cedează locul unui bărbat mai în vârstă decât ea, căci acesta s-ar putea simți eventual jignit. Numai unui bărbat mai în vârstă, membru al familiei, o tânără îi poate ceda locul.

În mijloacele de transport în comun ne comportăm cât mai atent față de ceilalți pasageri: nu ne împingem, nu dăm din coate, nu ne rezemăm de persoane străine, ne ferim să călcăm în picioare pe cineva.

Lasă un comentariu