Uniunea Naţională Vatra Românească solicită redeschiderea dosarului Martie '90!

Distribuie pe:

La 25 de ani de la evenimentele din martie de la Târgu-Mureş, Uniunea Vatra Românească se va adresa autorităţilor abilitate, solicitând redeschiderea dosarului, a anunţat vineri, 20 martie, preşedintele Uniunii, ing. Florin Oproiescu, în cadrul conferinţei de presă cu tema: „20 martie 1990 - Adevăr şi realitate", la care a participat şi fostul prim-vicepreşedinte al filialei locale din acea vreme, ing. Adrian Moisoiu.

„Solicităm redeschiderea dosarului pentru că românii vor şi trebuie să ştie adevărul, pentru liniştea şi buna convieţuire la Târgu-Mureş şi pentru a demonstra că Uniunea Vatra Românească nu a fost implicată, nu a organizat şi nu a participat la mobilizarea românilor în 20 martie 1990 ci, dimpotrivă, a făcut tot posibilul pentru a nu se ajunge la escaladarea conflictului", a afirmat preşedintele UVR.

Potrivit conducerii Uniunii, probele în acest dosar (mărturii, casete audio şi video, scrisori şi alte documente) vor trebui reevaluate şi reanalizate, impunându-se şi clarificarea prezenţei la Târgu-Mureş a reporterului irlandez, deoarece „toate converg spre concluzia că minilovitura de stat din martie a fost dinainte gândită şi atent plănuită de iredentiştii unguri, astfel încât, prin manipulare, să pară un pogrom împotriva maghiarilor" este de părere preşedintele Uniunii.

Răspunzând întrebărilor ziariştilor, Florin Oproiescu a subliniat că „Uniunea Vatra Românească este o organizaţie socială şi de atitudine civică şi nu a fost creată împotriva maghiarilor, ci ca o reacţie de autoapărare a populaţiei româneşti."

„A trebuit să treacă mai bine de două decenii de la evenimente pentru ca, la dispariţia dr. Zeno Opriş, fostul preşedinte al României, Ion Iliescu, să recunoască faptul că, în calitate de preşedinte al ţării, a avut în domnul Zeno Opriş şi în Uniunea Vatra Românească parteneri responsabili, care au susţinut reconcilierea istorică româno-maghiară", au mai precizat reprezentanţii Uniunii.

 

Lasă un comentariu