Matematica, eclipsa şi poezia nu au mai încăput de fericire, la Reghin

Distribuie pe:

Se spune că românul s-a născut poet şi, dacă este adevărat, poate că acesta a fost motivul pentru care peste 80 de suflete, bune receptoare de poezie, din Reghin, Deda, Bistra Mureşului şi Feteşti (Republica Moldova) au sărbătorit la Biblioteca Municipală Petru Maior Ziua Internaţională a Poeziei şi Ziua Mondială a Fericirii, vineri, 20 martie.

Se ştie că mulţi iubitori ai poeziei sunt pasionaţi şi de matematică, întâmplarea făcând ca Reghinul să organizeze, taman în această perioadă, Concursul Internaţional de Matematică „Geller David", oaspeţii moldoveni fiind şi participanţi la concursul organizat de Primăria municipiului Reghin şi Şcoala Gimnazială „Al. Ceuşianu", sub coordonarea Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Inspectoratului pentru Învăţământ Mureş. Dl Jan Timuş (profesor de limba română) director al gimnaziului, pe scena vibrând a fericire emanată de poezie, a remarcat importanţa organizării celei de a XII-a ediţii a acestui concurs la care au participat 187 elevi şi aportul deosebit al profesorilor implicaţi.

Delegaţia din Republica Moldova condusă de primarul din Feteşti, Ion Munteanu, după o întâlnire eficientă cu primarul Reghinului, ec. Maria Precup, s-a prezentat la întâlnirea cu poezia împreună cu primarul comunei Deda, dna Lucreţia Cadar, înso-ţită, la rândul ei, de un grup de profesori responsabili şi de talentaţi elevi de la Şcoala Generală din Bistra Mureşului, împărţind satisfacţiile unei seri bogate în emoţie.

Cu această ocazie s-a finalizat proiectul „A dărui înseamnă să-L iubeşti pe Dumnezeu", implementat de Centrul Cultural Catehetic „Sf. Mare Mucenic Pantelimon" din Bistra Mureşului, coordonat de prof. drd. Silvia Andone şi preot paroh Sergiu Andone, inimoase şi generoase spirite iluminate, care se străduiesc şi reuşesc să emancipeze tinerii talentaţi din satul care le-a fost încredinţat spre păstorire. Datorită entuziasmului de care dau dovadă, fiinţează la Bistra Mureşului, cu mare succes, un cerc de pictură de icoane, prof. Stela Iacob învăţându-i pe micii iconari taina transfigurării chipului cristic.

Expoziţia pe care au etalat-o la Reghin, icoane şi semne de primăvară, s-a armonizat cu versul excepţional rostit şi muzica emoţionant interpretată de elevi. În reuşita expoziţiei şi a momentului artistic au fost implicaţi şi prof. Anca Toncu şi ed. Jârcan Izabela. Replica în cântec şi vers li s-a dat şi din partea matematicienilor moldoveni, dar şi din partea elevilor d-nei prof. Mihaela Crăciun de la Şcoala Gimnazială „Florea Bogdan" din Reghin, cu care biblioteca, prin Secţia Împrumut carte pentru copii va încheia proiectul cultural-educaţional Limba română patria mea (secţiunea scriitori din Transilvania), coordonator bibliotecar Carmen Lihăt, sâmbătă 28 martie, printr-o excursie la Casele Memoriale „George Coşbuc" şi „Liviu Rebreanu".

Parte organizatorică a evenimentului dedicat poeziei şi fericirii a fost şi părintele paroh Daniel Ciolocoiu, coordonator catehetic, dumnealui făcându-ne o surpriză deosebită prin recitalul Coralei Bisericii „Sf. Apostoli Petru şi Pavel" (dirijor prof Daniela Sebastian), unde dumnealui slujeşte de-o potrivă lui Dumnezeu şi oamenilor.

Vreau să remarc sprijinul pe care instituţiile de cultură îl au din partea preoţilor parohi şi a profesorilor de religie, motiv pentru care salutăm pe această cale iniţiativa părinţilor din judeţul Mureş care doresc să susţină predarea religiei ca disciplină şcolară, şi care şi-au înfiinţat o asociaţie în acest scop. Dnei profesoare Gabriela Atănăsoaie i s-a încredinţat coordonarea acestui proiect pe care l-a împărtăşit publicului.

Primarul din Feteşti, Ion Munteanu, şi dl Viaceslav Istrati, preşedintele Filialei Reghin a As. Pro Basarabia şi Bucovina, dar şi părintele paroh Igor (din Feteşti, care a trecut sub ascultarea Patriarhiei Române) au mai sădit o floare peste podul prieteniei între fraţii care rostesc acelaşi grai. Toţi cei prezenţi, dar mai ales părintele Daniel Ciolocoiu au promis că vor fi parte activă a unui proiect prin care un clopot clopotind româneşte va lua drumul Moldovei de dincolo de Prut, cât de curând. Cu o zi înainte (19 martie), Casa de Cultură a Tineretului „George Enescu" a găzduit un eveniment cuprinzând joc, muzică şi vers de bună calitate (Maria Neag, Sorin Pantea, Alexia Aştelian, Simina Cota, prof. Ioan Conţiu, duetul folk „Anotimpuri", formaţiile de dansuri „Doina Mureşului", „Stejărelul" şi „Vatra Dorului"), dedicat împlinirii a 97 de ani de la Unirea Basarabiei cu România, iniţiativă a dlui Viaceslav Istrati. Au susţinut alocuţiuni evocatoare prof. Sabin Urzică şi vicepreşedintele asociaţiei, Ionaşcu Gheorghe (Bucureşti).

Dragostea de fraţi, ospitalitatea, aducerea aminte, primăvara, toate au adus fericire în sufletele reghinenilor. Eclipsa de soare a fost doar răgazul de-o clipă în care am conştientizat cât suntem de fericiţi!

Lasă un comentariu