Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

În anul 1787 a avut loc o şedinţă a unei comisii care vroia să alcătuiască constituţia Statelor Unite ale Americii, să hotărască viitorul acelei ţări, de curând eliberate de sub dominaţia Angliei. La începutul lucrărilor celor 55 de delegaţii se ridică George Washington, viitorul preşedinte S.U.A., şi zice: „DOMNILOR! PRIETENILOR! SĂ FACEM MAI ÎNTÂI O RUGĂCIUNE. Am ajuns la o vârstă matură, dar cu cât înaintez mai mult în viaţă, cu atât văd mai clar că ISTORIA OMENIRII ESTE CONDUSĂ DE DUMNEZEU. Dacă o vrabie nu cade de pe acoperiş fără ştirea Sa, cum ar putea propăşi (a se dezvolta) o ţară fără ajutorul lui Dumnezeu? SĂ NE RUGĂM!"

George Washington (1732-1799), general şi om de stat american, militant şi factor activ în obţinerea independenţei faţă de Regatul Unit al coloniilor din America de Nord, primul preşedinte al Statelor Unite ale Americii. Demisionând din armată, ultimii 16 ani şi-i petrece ca proprietar de plantaţie având 20 de sclavi negri şi ca politician în Virginia. A fost o personalitate remarcabilă, un luptător înflăcărat pentru independenţa patriei sale, un om neînfricat şi incorubtibil. În testamentul său politic a îndemnat americanii să dea întregii lumi un exemplu..., FIIND CĂLĂUZIT ÎN MOD CONSECVENT DE NOŢIUNEA DE DREPTATE. Deviza sa ca preşedinte era: „MORALITATEA SĂ FIE UN IZVOR AL GUVERNĂRII POPULARE". "Avertizează alianţele cu alte state, şi se axează pe ideile de dezvoltare internă a ţării". Moare la 67 de ani în urma unei pneumonii puternice.

***

„Filosoful german SCHOPENHAUER era pe patul de moarte. Când durerile pricinuite de boală se înteţiră, de pe buzele muribundului se auziră cuvintele: „O, DOAMNE, DUMNEZEULE!..." Medicul care îl îngrijea, auzind aceste exclamaţii, îl întreabă pe filosof cum se împacă implorarea ajutorului divin cu întreaga sa filosofie care era a unui liber- cugetător. Răspunsul lui Schopenhauer a fost: „ÎNTR-UN CEAS CA ACESTA, NU-MI AJUTĂ NIMIC FILOSOFIA MEA FĂRĂ DUMNEZEU".

Arthur Schopenhauer (1788-1860), filosof german, cunoscut - mai ales - prin teoria sa asupra primatului „voinţei" în sfera reprezentării lumii şi în comportamentul uman. Împreună cu tatăl său face multe călătorii în Europa. Studiază medicina după care se dedică filosofiei. Obţine titlul de „Doctor în Filosofie" cu dizertaţia „Cu privire la rădăcina cvadruplă a principiului raţiunii suficiente". Este influenţat de filosofia budistă, de eliberarea suferinţei prin asceză, renunţare, meditaţie. Metafizica lui Schopenhauer poartă deci eticheta budismului; tot astfel etica sa este impregnată de concepţia budistă asupra lumii şi de misticismul creştin.

***

„GOLEŞTE-MĂ, DOAMNE, CA UN FLUIER, PRIN CARE SĂ CIRCULE DUHUL TĂU CEL SFÂNT".

Vasile Voiculescu (1884-1963), scriitor şi medic român, poet şi prozator. A făcut parte din „Rugul aprins", împreună cu Sandu Tudor, Sofian Boghiu, Dumitru Stăniloae, Mironescu ş.a., fiind timp de 4 ani deţinut politic în puşcăriile comuniste.

Lasă un comentariu