MOFTURILE LA MÂNCARE, ASOCIATE CU TULBURĂRILE PSIHICE

Distribuie pe:

Cercetătorii americani de la Universitatea din Pennsylvania, citaţi de descopera.ro, susţin că persoanele mofturoase la mâncare prezintă trăsături comune, asociate unor tulburări psihice.

„Fiecare om are propriile lui preferinţe culinare, însă doar 36% dintre ei pot fi incluşi în categoria mofturoşilor, după cum reiese din studiul nostru, realizat pe 500 de persoane.

Oamenii mofturoşi la mâncare tind mai des să refuze un preparat dacă ştiu că a fost atins de altcineva din jurul lor. Totodată, tind să refuze preparate culinare cu texturi diferite şi care conţin ingrediente invizibile, de tipul produselor pasate, deoarece nu pot vedea cu ochii lor exact ce conţin. Persoanele mofturoase la mâncare au un simţ gustativ mult mai sensibil decât ceilalţi oameni, fiind mai predispuşi să aibă stimulări orale şi senzaţii de dezgust.

Dacă până aici comportamentul mofturoşilor este firesc, totuşi cercetarea noastră arată şi o latură negativă, în sensul că persoanele mofturoase la mâncare sunt mai predispuse la episoade depresive şi la un comportament obsesiv-compulsiv. Explicaţia constă în faptul că mofturile la mâncare pe care le face un om îi generează mai mult stres, mai multe griji în situaţii considerate neimportante de către cei indiferenţi la ceea ce mănâncă, de aici pornind sensibilitatea şi predispoziţia lor la depresie şi la gesturi specifice comportamentului obsesiv-compulsiv.

Deocamdată, nu am reuşit să determinăm dacă depresia şi comportamentul obsesiv-compulsiv generează mofturi la mâncare sau dacă tocmai sensibilitatea gustativă este un factor care poate declanşa tulburările psihice", explică oamenii de ştiinţă.

 

Lasă un comentariu