În caz de invaliditate, participanții la un fond de pensii administrat privat au dreptul să primească contravaloarea activului personal net!

Distribuie pe:

Norma Autorității de Supraveghere Financiară nr. 7/2015, publicată în Monitorul Oficial nr. 272, din 23 aprilie 2015, stabilește modul în care se utilizează activul personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat, prevăzând două situații în care s-ar putea afla participantul, respectiv invaliditate de gradele I și II și deces.

În cazul în care participantul beneficiază de pensie de invaliditate de gradul I sau de gradul II pentru invalidități, care afectează ireversibil capacitatea de muncă, în condițiile Legii nr. 263/2010 a pensiilor publice, acesta are dreptul să primească contravaloarea activului personal net, sens în care trebuie să depună la administratorul fondului de pensii administrat privat documentele necesare, fie personal, fie prin mandatar având procură specială și autentică.

În cea de a doua situație, când decesul participantului se petrece înainte ca acesta să solicite deschiderea dreptului la pensie, conform art. 38 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, pe numele beneficiarilor sau a moștenitorilor se va deschide câte un cont la ultimul fond de pensii la care a contribuit participantul decedat, în care se transferă activele cuvenite fiecăruia.

Lasă un comentariu