Concurs internațional de călărie, la sfârșit de săptămână

Distribuie pe:

La nici 15 kilometri de Sighișoara, la granița dintre județul Mureș și Sibiu, se află satul Prod, o localitate ascunsă între dealuri și păduri, unde, în perioada 8 -10 Mai, se desfășoară a V-a ediție a concursului anual Transylvania Horse Show 2015, organizat de ferma Cross Country, împreună cu Federația Ecvestră Romană (FER), concurs desfășurat sub egida Federației Ecvestre Internaționale (FEI). Organizator principal este tânărul bucureștean Mihnea Vârgolici, împământenit cu ani în urmă pe aceste meleaguri de un pitoresc aparte, pasionat de cai, care a știut să-și apropie oamenii locului, cât și pe mulți alți iubitori de cai. Desigur, efortul conjugat este definitoriu în organizarea unui astfel de eveniment, devenit emblematic datorită numărului mare de participanți, cât și miilor de spectatori, creând un adevărat lanț viu de-a lungul traseelor de întrecere. Acest eveniment ecvestru, în 2011 și 2012, a câștigat premiul pentru cel mai bun concurs hipic universitar din lume. În cadrul evenimentului sunt organizate două concursuri de „studenți călăreți" și un altul de profesioniști, pe trei categorii; concurs complet internațional de „o stea (CC1*) - novici și pre-novici" și trei stele (CC1***) ceea ce înseamnă trei parcursuri de cros-country. Totul depinde de vreme, întrucât traseul ales și pitorescul zonei adună mii de privitori. Startul va avea loc mâine, vineri, 8 mai, începând cu ora 9,00. Primele trei runde de dresaj sunt pentru studenții călăreți, existând în program semifinala de dresaj. Sâmbătă, sunt organizate două runde pentru studenții înscriși la proba sărituri obstacole, urmate de concursul cros - country pentru parcursul de o stea. În program este cuprins un concurs demonstrativ de atelaje maraton, o noutate pentru publicul spectator. Vor participa echipe foarte bine cotate la nivel internațional. Urmează cele două parcursuri de „novici și pre-novici". Diferențierea o fac lungimea parcursului, numărul și înălțimea obstacolelor, unghiurile în care obstacolele sunt dispuse, cât și complexitatea traseului, ceea ce va pune probleme atât cailor, cât și concurenților, nu în sensul de dificultate, ci le testează cailor și concurenților calități definitorii: pregătirea, suplețea, rezistența, curajul, implicarea. Acest lucru va duce la diferențierea pe podiumul de premiere, constituind și un mijloc de atestare, de accedere spre alte concursuri, atât în țară, cât și în afara ei.

În timpul anului, la Prod vin călăreți să-și antreneze caii pentru cros, fiind o zonă propice relaxării patrupedelor între diferitele concursuri. Se pot face drumeții în care calul devine principalul mijloc de transport, Ferma Cross Country, din satul Prod, având promovare prin diferite agenții naționale și internaționale de turism, o relație cum nu se poate mai bună cu hotelurile din zonă, unde turiștii ecveștri găsesc condiții optime de cazare.

Anul acesta sunt organizate trei tabere pentru copii. În zona turismului ecvestru se ține întotdeauna cont de abilitățile celui care agreează un astfel de mijloc de recreere, calul de călărie constituind principalul mijloc de drumeție. Ferma deține în jur de 20 de cai, toți de rasă.

La finalul concursului sunt acordate premii în bani pentru concursul de profesioniști, iar pentru concursul de studenți sunt acordate premii în obiecte constând într-o paletă largă de echipamente adecvate atât pentru cai, cât și pentru călăreți.

Fapt inedit, tot în zona satului Prod există un izvor a cărui apă nu conține calcar, sticla umplută cu apă de la acel izvor rămâne luni de zile fără depuneri de piatră sau minerale. Faptul că are proprietăți curative este confirmat de locuitori, cât și de cei care vin de la zeci de kilometri să se aprovizioneze. Toate aceste date despre concurs le-am aflat prin amabilitatea purtătoarei de cuvânt și relații cu presa, Andrea Doica. De remarcat, Televiziunea Română va fi prezentă, vor avea loc transmisii directe pe tot parcursul concursului, sâmbătă și duminică.

Lasă un comentariu