Elevi reghineni, în Olanda

Distribuie pe:

După cum se știe, Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu" din Reghin este una din instituțiile de învățământ prestigioase ale orașului nostru. Educația formală de cea mai înaltă calitate din cadrul acesteia este completată în mod fericit cu atractive activități extracurriculare, menite a lărgi orizontul cultural al elevilor. O serie de parteneriate încheiate cu alte instituții din județ, din țară, dar și de peste hotare contribuie la crearea cadrului necesar bunei desfășurări a activităților dintre cele mai diverse: schimburi de experiență, participarea la concursuri naționale și internaționale, excursii, spectacole omagiale etc.

În anul școlar 2013-2014, Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu" a încheiat un acord de parteneriat cu Școala „Philips van Horne" din Weert, Olanda. Obiectivul principal al acestui parteneriat este implicarea elevilor și profesorilor din cele două școli în diferite acțiuni educative și culturale în scopul schimbului de informații și al cunoașterii reciproce. În primăvara anului 2014, s-a desfășurat prima etapă a parteneriatului. Un grup de 14 elevi din clasele a VII-a au avut ocazia să cunoască, în aprilie, școala olandeză, iar apoi, în luna mai, un grup similar de copii din Weert ne-a întors vizita.

Anul acesta, în perioada 31 martie - 4 aprilie, s-a derulat cea de a doua etapă a parteneriatului. Mulțumită sprijinului Consiliului local, îndeosebi al doamnei primar Maria Precup, 13 elevi ai Școlii Gimnaziale „Alexandru Ceușianu" au efectuat o deplasare în localitatea Weert din Olanda. Aici, au fost găzduiți de familiile elevilor olandezi, reușind în felul acesta să se familiarizeze cu stilul de viață, obiceiurile și cultura acestora.

În timpul celor 4 zile, elevii noștri au avut ocazia să participe la numeroase activități instructiv-educative împreună cu colegii din Olanda. Astfel, au luat parte la lecții ținute în limba engleză, care s-au dovedit deosebit de interesante, întrucât copiii români au putut să compare cele două sisteme de educație pentru a descoperi avantajele și dezavantajele fiecăruia. Întâlnirea cu primarul localității Weert a constituit, de asemenea, pentru copiii noștri un prilej minunat de a afla, prin întrebările pe care i le-au adresat, strategiile sociale și economice ale dezvoltării orașului. Una din acestea este accentul pus pe protejarea naturii și crearea unui spațiu citadin cât mai prietenos cu mediul, așa cum, de altfel, elevii noștri au putut constata și cu prilejul vizitei la un centru de promovare a biodiversității. Nu au lipsit nici activitățile cu caracter cultural și distractiv. Într-una din seri, am fost invitații speciali ai unui splendid spectacol muzical-coregrafic, pe care elevii Școlii „Philips van Horne" îl susțin anual, punându-și în lumină calitățile interpretative de excepție. O altă zi minunată a fost cea dedicată excursiei la Parcul de distracții „Toverland", unde copiii au gustat din plin plăcerile specifice ale unui astfel de loc.

În concluzie, vizita făcută în Olanda de elevii de la Școala Gimnazială „Alexandru Ceușianu" a fost pentru aceștia o oportunitate de a-și face prieteni și de a acumula experiențe și valori noi, adică o perspectivă mai cuprinzătoare despre lume și viață. Nu ne rămâne decât ca, în luna mai, când va fi rândul elevilor olandezi să vină în Reghin, să le oferim, la rândul nostru, clipe încărcate de semnificații, bucurându-i cu ospitalitatea românească.

Lasă un comentariu