Atestat de producător și pentru apicultori

Distribuie pe:

Se spune despre calitatea mierii că depinde în primul rând de apicultor și apoi de condițiile de mediu. În România, două sortimente de miere, de salcâm și de tei, se poziționează în fruntea calității mierii de albine, fiind foarte apreciată pe plan european. Mierea de salcâm din România este apreciată și căutată în Germania și în Franța, iar cea de tei, în Polonia. Un preț accesibil pentru toate categoriile de consumatori îl are mierea polifloră căutată și apreciată pe piața internă, dar și pe cea externă. O specialitate la modă în ultima perioadă,este mierea de mană, datorită microelementelor minerale din compoziție. În Austria și Germania este foarte căutată mierea zaharisită, reprezentând 50 la sută din segmentul de piață.

La capitolul producție și calitatea mierii și a celorlalte produse ale stupului, apicultorii mureșeni din cadrul Asociației Crescătorilor de Albine din România, Filiala Mureș, sunt printre primele locuri din țară. În această primăvară 80 de apicultori mureșeni care practică stupăritul pastoral s-au deplasat cu circa 10.000 familii de albine la culesul de salcâm în județele din sudul țării, Olt, Mehedinți, la salcâm I; după care se vor deplasa la salcâm II, la salcâm III, la noi în județ și la tei, în județul Ilfov, Tulcea. Apoi, vor veni în zona de munte, la zmeură.

O parte din apicultori vor căuta exploatațiile cu floarea soarelui.

În prima decadă a lunii mai, pentru un cules de întreținere și dezvoltare a familiilor de albine, apicultorii mureșeni au profitat de culturile de rapiță din județ și din țară. Din păcate, mai există fermieri care nu respectă legislația în vigoare privind tratamentele fitosanitare, fără să țină cont de faptul că albinele le aduc un spor gratuit de producție, de 20-40 la sută. În țările din Occident și în America, pentru polenizare fermierii achită sume importante.

Reamintim apicultorilor și faptul că vremelnicii guvernanți ai României furate și vândute străinilor, pentru a-și onora promisiunile electorale,vor bani și din piatră seacă. Astfel, de la 1 Mai 2015, apicultorii persoane fizice, pentru a-și valorifica mierea de albine, au nevoie de un Atestat de producător și de Carnet de producător. Societățile comerciale nu pot elibera borderou de achiziție pentru mierea preluată de la apicultor. La fel, apicultorii nu au voie să-și valorifice producția în piețe fără aceste documente. 

Lasă un comentariu