Ziua Eroilor, sărbătorită, de Ispas, la Oarba de Mureș

Distribuie pe:

Ziua Eroilor, sărbătorită în fiecare an la Monumentul Eroilor de la Oarba de Mureș, a fost marcată joi, 21 mai, de mureșenii din tot județul, dornici să aducăun omagiu sfât celor care și-au sacrificat viața pe altarul patriei. La eveniment au participat autorități locale, județene și naționale, invitatul special fiind Mircea Dușa, ministrul Apărării din România. „Astăzi, de Înălțarea Domnului, se sărbătorește și Ziua Eroilor. Din anul 1920, odată cu Înălțarea Domnului, se sărbătorește și Ziua Eroilor, iar în toată țară, în toate garnizoanele, organizăm ceremonii de comemorare a eroilor. Eu țin întotdeauna să vin la Oarba de Mureș pentru că aici și-au dat viața peste 11.000 de militari români. După cum știți, anul 2015 l-am declarat Anul Veteranilor de Război, și vom continua acțiunile militare de îngrijire a monumentelor, de omagiere a veteranilor de război pe tot parcursul anului", a declarat Mircea Dușa. Manifestarea a fost inclusă în programul național „Anul Veteranilor de Război", la aniversarea a 70 de ani de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial. La Oarba de Mureș au fost prezenți militari aparținând Grupării de Jandarmi Mobile „Regele Ferdinand I" Târgu-Mureș, iar muzica militară a fost asigurată de fanfara Diviziei 4 Infanterie „Gemina" din Cluj-Napoca. Prefectul de Mureș, Lucian Goga, a salutat și prezența elevilor veniți din tot județul să participe la eveniment: „Am fost onorați de prezența ministrului Apărării Naționale, domnul Mircea Dușa, de asemenea, am avut o prezență numeroasă de primari, elevi, au fost aproximativ 1.000 de elevi și iată că și generația tânără are un interes pentru omagierea eroilor", a declarat prefectul județului Mureș. Eroii căzuți pe dealul de la Oarba de Mureș au fost omagiați și de liderul administrației județene. „De Ziua Eroilor, le-am adus un omagiu celor 11.000 de tineri bărbați români, căzuți la Oarba de Mureș. Eroii noștri au fost înmormântați pe Dealul Comenzii, de unde, în 1949, au fost dezgropați și reînhumați lângă monumentul de pe Dealul Bisericii. Jertfa și faptele lor, cunoscute în istorie drept «Epopeea de pe Mureș» au încheiat o etapă importantă a războiului antihitlerist", a declarat Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș.

Un moment deosebit a fost recitarea unei poezii patriotice care comemorează sacrificiul făcut de ostașii români în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

„Era în vreme de război, și a plecat și tata,

Într-o miercure sau joi, nu știu bine data,

Eu eram cât un pitic, cu capul sub masă

Singurul bărbat voinic de la noi de-acasă.

La școală când am plecat, întrebând de tata

Ochii mamei au vărsat lacrimi cu găleata,

Am rămas și eu plângând, aplecat pe-o carte

Mă-ntâlneam cu tata-n gând, venind de departe.

Într-o zi în sat la noi s-a aflat că tata

A căzut cu alți eroi apărându-și vatra,

De atunci la regiment când se face apelul

Pentru tata strig prezent și sărut drapelul!"

Monumentul de la Oarba de Mureș a fost ridicat în memoria ostașilor români căzuți la datorie în cel de-Al Doilea Război Mondial, în luptele pentru eliberarea teritoriului românesc. În toamna anului 1944, la Oarba de Mureș au căzut la datorie aproape 11.000 de ostași.

Lasă un comentariu