CALITĂȚILE ȘI VICIILE FIINȚEI UMANE DIN PERSPECTIVA VIEȚII COTIDIENE ~partea a XI-a~

Distribuie pe:

Aceste reflecții legate de calitățile și viciile umane le-am selectat din peste 300 de cărți celebre din marea literatură clasică universală.

IDEEA

Ideile primejdioase sunt, prin natura lor, otravă, care la început abia dacă pare să aibă gust neplăcut. Orice idee își are obârșia în simțurile și mintea omului. Ceea ce lipsește de cele mai multe ori ideilor oamenilor nu e numai adevărul gol-goluț, ci precizia și exactitatea cu care îl aplică.

Orice idee își face apariția ca un oaspete străin și atunci când începe a se realiza abia poate fi deosebită de închipuire și extravaganță.

IERTAREA

Ceea ce se face fără voie merită iertare, a înțelege tot înseamnă a ierta tot. Nemilosului și celui asemenea lui nu îi este milă și totuși el se roagă să i se ierte păcatele. Cine este iertător poate să îl ierte pe acela care îl ofensează mai puțin sau numai o dată. Dar cine poate ierta pe acela care îl blamează și îl ofensează necontenit?

IMAGINAȚIA

Imaginația lucrează mai tare în mințile cele mai slabe. Tot ce imaginația omului este în stare să-și procure în idee, s-ar putea găsi și în realitate. Pe cel mai mare filozof din lume, stând pe o scândură mai largă decât trebuie deasupra unei prăpăstii, chiar dacă rațiunea îl va convinge că este în siguranță, imaginația și frica sa vor fi mai puternice.

INFERNUL

Ce nevoie este să căutăm iadul pe lumea cealaltă? El există încă în viața aceasta în inima celor răi, criminali, lacomi și exploatatori ai ființei umane.

ÎNȚELEPCIUNEA

Ferice de omul care a aflat înțelepciune și muritorul care a dobândit iscusința, deoarece agonisirea ei este mai de folos decât a argintului și câștigarea ei mai de preț decât a aurului cel mai curat.

Ea este mai scumpă decât pietrele nestemate și nici o comoară din lume nu o poate ajunge în preț. Cei înțelepți au parte de cinste, iar cei nebuni au parte de ocară, învățătura celui înțelept este izvor de viață, iar cel fără minte va fi prins în lațul morții.

E frumos să învețe lucruri înțelepte chiar și un bătrân (moșneag), precum sunt și eu.

ÎNVĂȚĂTURA

Păstrează cu cumpătare învățătura și nu o părăsi - păstreaz-o, căci ea este viața ta! Trebuie să învățăm și de la predecesorii noștri, căci aceasta este cea mai bună învățătură. Celebrul filozof și gânditor grec Aristotel spunea că rădăcinile învățăturii sunt amare, dar roadele sunt dulci.

Nu există în viață mângâiere mai dulce a nefericirii omenești decât învățătura. Căci spiritul preocupat de știință trece pe nesimțite pe lângă nenorociri.

Lasă un comentariu