Iohannis şi Ponta s-au înţeles să schimbe eticheta sărăciei din lei în euro

Distribuie pe:

Pactul politic pentru adoptarea monedei euro este un pact politic de sărăcire definitivă şi iremediabilă a românilor. Trecerea la euro înseamnă o accelerare a scumpirilor la care marea majoritatea cetăţenilor nu va face faţă, în timp ce veniturile vor rămâne la fel de mici.

Experienţa din alte ţări europene ne arată că primul efect al adoptării euro este un salt al preţurilor care nu e corelat cu o creştere echivalentă a veniturilor. În condiţiile în care oricum veniturile românilor sunt cu mult în urma preţurilor, trecerea la moneda euro va spulbera orice şansă de normalizare a puterii de cumpărare.

În loc să gândească o strategie naţională de creştere economică prin care România să iasă din cercul vicios al scumpirilor şi al transformării definitive într-o piaţă de consum cu produse tot mai greu accesibile, clasa politică actuală vrea să dea o lovitură definitivă traiului decent de zi cu zi prin marea găselniţă a trecerii la moneda euro, ca şi cum adoptarea acesteia înseamnă automat şi venituri pe măsura scumpirilor care vor fi generate.

Românii nu au nevoie de altă monedă, au nevoie de locuri de muncă bine plătite, au nevoie de infrastructură, de instituţii publice care să lucreze în interesul lor şi de o economie bazată pe producţie, nu pe importuri. Niciuna din aceste probleme nu va fi rezolvată prin adoptarea euro care va fi transformată doar într-o promisiune de mai bine care se va dovedi a fi o îngropare şi mai adâncă în sărăcie. Prin trecerea la euro, nu vom mai fi săraci în lei, ci vom fi săraci în euro, adică definitiv şi iremediabil.

În plus, dispariţia monedei naţionale reprezintă un act de renunţare la suveranitatea naţională şi mutarea deciziei şi mai mult în afara ţării. Pentru ca trecerea la euro să nu fie un dezastru total, ar fi nevoie de cineva care să apere interesele României pe parcursul acestui proces. Dar o bună parte din clasa politică actuală sau moştenitorii ei direcţi au participat şi la marele pact naţional pentru intrarea în UE care a fost negociat atât de prost încât acum nu ne mai revenim. Cine să aibă încredere că partidele vechi care au dus România în genunchi în Europa nu vor face acelaşi lucru şi cu adoptarea monedei euro, negociind în defavoarea noastră, din nepricepere sau din slugărnicie, condiţiile acestei măsuri radicale?

Partidul România Unită se opune trecerii la moneda euro şi cere ca această măsură să nu fie adoptată prin înţelegere între partidele compromise şi dispuse să se vândă oricui le ţine la putere, ci prin referendum naţional. Preşedintele Iohannis şi premierul Ponta puteau să facă un pact prin care să înceapă să scoată România din sărăcie, nu să se înţeleagă cum să o înfunde acolo definitiv.

Lasă un comentariu