Patru ani de la întronizarea Înaltpreasfințitului Părinte Irineu în scaunul vlădicesc de la Alba Iulia

Distribuie pe:

Ziua de 5 iunie 2011 a rămas întipărită în Cartea de Aur a Eparhiei Alba Iuliei drept ziua întronizării Înaltpreasfințitului Părinte Irineu Pop ca Arhiepiscop al Alba Iuliei. În urmă cu patru ani, într-o memorabilă zi de duminică, Înaltpreasfințitul Părinte Irineu și-a asumat nobila misiune spirituală de a păstori credincioșii ortodocși din județele Alba și Mureș pe calea mântuirii. Galeria ierarhilor bălgrădeni s-a îmbogățit astfel cu un Ierarh de o exemplară bunătate, modestie, corectitudine și evlavie, dăruit trup și suflet misiunii sale pastorale, administrative și culturale.

Despre ierarhii care marchează prin lucrarea și destinul lor personal viețile altor oameni sau ale unor comunități întregi se vorbește mereu cu respect și cu atenție, deoarece frumusețea lor sufletească, ce se reflectă în exterior în diferite moduri, este deosebit de fragilă și de discretă. Sunt oamenii chemați de Dumnezeu să transmită lumină și pace, curaj și putere, iubire și perspectivă; sunt oameni curați, cu intuiții și reflexe sănătoase, cu o înnăscută aplecare spre ceilalți, oricum s-ar numi sau orice ar face. Ei sunt chemați să împărtășească lumina Evangheliei, pentru a oferi mângâiere și vindecare unei societăți în continuă schimbare, care se redefinește mereu, adeseori pe coordonate străine de ființa neamului românesc. Ei sunt oamenii frumoși, plini de har, alături de care oricine devine frumos.

Așa îl cunoaștem de patru ani pe distinsul Ierarh al Alba Iuliei, care, îndreptându-se sprevârsta certitudinii senine, ne oferă zi de zi noi orizonturi de trăire și de acțiune și, mai ales, un exemplu de admirat și de urmat. Implicarea în viața civilă și spirituală a Arhiepiscopiei, inițiativele legate de eficientizarea misiunii preoțești, promovarea activităților cu tinerii și a lucrării social-filantropice în cele două județe ale Eparhiei, atenția specială acordată școlilor teologice, dar și orei de Religie, proiectele edilitare, angajamentul cultural, valorificarea tradițiilor și integrarea etnicului într-o vocație istorică și în patrimoniul ereditar al neamului sunt linii ce caracterizează o misiune demnă de secolul XXI.

Fiecare zi la cârma Arhiepiscopiei Ortodoxe a Alba Iuliei este pentru Ierarhul nostru un jurământ de credință în statornicirea Ortodoxiei și a Neamului Românesc, dar și o promisiune solemnă de a „stărui în rugăciune și în slujirea cuvântului" (Fapte 6,4), călăuzindu-ne pașii spre împărăția lui Dumnezeu. De aceea, privind cu admirație și respect această impresionantă lucrare și trăire, credincioșii, preoții și cinul monahal din Eparhia Alba Iuliei vin azi în fața lui Dumnezeu, rugându-L să îi dăruiască, în continuare, aceeași râvnă plină de evlavie pentru Sfânta Taină a arhieriei, putere să rămână și pe mai departe un ambasador al iubirii lui Hristos în societatea contemporană și mult har în slujirea Bisericii, „stâlpul și temelia adevărului" (I Tim. 3, 15).

Întru mulți și fericiți ani, Înaltpreasfințite Părinte Irineu!

 

Lasă un comentariu