Consiliile locale sau județene se dizolvă, în cazul în care primarul sau președintele consiliului județean se află în imposibilitatea exercitării funcției!

Distribuie pe:

În Monitorul Oficial nr. 374, din 28 mai 2015, a fost publicată Ordonanța de Urgență nr. 14/2015 pentru completarea Legii administrației publice locale nr. 215/2001 și pentru modificarea art. 39 alin. (7 2) din Legea nr. 273/2006 privind finanțele publice locale.

Recentele modificări instituie un mecanism temporar care să asigure gestionarea intereselor comunităților locale, în situațiile excepționale create în cazul dizolvării autorității deliberative și imposibilității concomitente de exercitare a atribuțiilor de către autoritatea executivă.

Astfel, în situația excepțională în care primarul sau președintele consiliului județean se află în imposibilitatea exercitării mandatului, consiliul local este dizolvat, iar funcția de secretar al unității administrativ-teritoriale este vacantă, prefectul numește, prin ordin, o persoană, prin detașare, care să exercite atribuțiile de secretar al unității administrativ-teritoriale pentru a rezolva problemele curente ale comunei, orașului sau municipiului, până la ocuparea funcției publice de conducere de secretar în conformitate cu prevederile legislației privind funcția publică și funcționarii publici. Persoana desemnată trebuie să îndeplinească condițiile de studii și de vechime în specialitate, în condițiile legislației privind funcția publică și a funcționarilor publici. Prefectul trebuie să solicite cu celeritate (de urgență) Agenției Naționale a Funcționarilor Publici organizarea concursului pentru ocuparea funcției de conducere de secretar al comunei, orașului sau municipiului, după caz, în condițiile legii.

Alte prevederi ale ordonanței de urgență aduc unele completări articolului 39 din Legea privind finanțele publice locale (nr. 273/2006), în sensul că, în cazul în care consiliile locale sau județene sunt dizolvate sau în curs de dizolvare, primarii și președinții consiliilor județene pot aplica, în anul financiar în curs, ultimul buget aprobat, actualizat cu sumele repartizate în anul curent, de la bugetul de stat sau alte bugete, cu încadrarea cheltuielilor în limita lunară de 1/12 din totalul acestui buget.

Lasă un comentariu