De la 1 iulie 2015, CREŞTE ŞI TARIFUL ORAR AL ZILIERILOR!

Distribuie pe:

Odată cu creşterea salariului minim brut pe ţară de la 975 la 1.050 lei, începând cu 1 iulie 2015, va creşte şi tariful orar al zilierilor.

Deşi remuneraţia acordată zilierilor se negociază între părţi, legea stabileşte o limita inferioară, care depinde de salariul minim brut pe ţară. Prin urmare, orice creştere a salariului minim duce automat la majorarea remuneraţiei zilierilor.

Concret, de la 1 iulie 2015, la un program de 8 ore pe zi, tariful minim orar al zilierilor va creşte de la 5,7 lei, cât este în prezent, la 6,1 lei, iar beneficiarii care plătesc un cuantum brut orar mai mic riscă amendă de 10.000 de lei. Chiar dacă părţile stabilesc mai puţin de opt ore de activitate zilnică, plata trebuie făcută pentrucel puţin opt ore.

În ceea ce priveşte contribuţiile, nici beneficiarul şi nici lucrătorul nu datorează contribuţii sociale obligatorii pentru veniturile realizate din activitatea prestată de zilieri (motiv pentru care zilierii nu sunt asiguraţi în sistemele de asigurări publice), în schimb beneficiarul datorează statului impozit pe venit de 16%. 

Lasă un comentariu