TULBURĂRILE DE SOMN CRESC RISCUL DE ACCIDENTE VASCULARE

Distribuie pe:

Potrivit unui program de cercetare iniţiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), citat de descopera.ro, tulburările de somn reprezintă un factor de risc major pentru declanşarea crizelor cardiace şi a accidentelor vasculare cerebrale (AVC).

„Tulburările de somn ar trebui incluse în aceeaşi categorie de risc alături de fumat, lipsa activităţilor fizice şi alimentaţia deficitară.

Studiul a examinat relaţia dintre tulburările de somn şi riscul pe termen lung de criză cardiacă şi AVC, pe un eşantion de 657 de bărbaţi, cu vârste cuprinse între 25 şi 64 de ani, fără antecedente medicale, care au fost monitorizaţi timp de 14 ani. Calitatea somnului a fost evaluată la debutul studiului, în 1994, folosind Scala Jenkins. Pe durata studiului, cercetătorii au remarcat faptul că 63% dintre participanţii care au suferit o criză cardiacă sufereau şi de tulburări de somn. Aceste tulburări de somn au fost asociate, la rândul lor, cu anxietate, depresie, epuizare şi stres.

Astfel, participanţii care sufereau de tulburări de somn prezentau un risc de infarct miocardic de până la 2,6 ori mai mare şi un risc de AVC de până la patru ori mai mare în raport cu participanţii care aveau un somn bun.

Tulburările de somn apar în rândul persoanelor care dorm mai puţin de şapte ore pe noapte. Cele mai frecvente cazuri de tulburări de somn au fost înregistrate în rândul participanţilor văduvi şi divorţaţi, cu un nivel inferior de studii şi cu un statut socio-profesional modest.

Tulburările de somn ar trebui să fie considerate un factor de risc evitabil, care ţine de stilul de viaţă", concluzionează studiul OMS. 

Lasă un comentariu