Aproape 80% dintre absolvenţii de universităţi lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit!

Distribuie pe:

… Aceasta este concluzia unui studiu realizat de GFK România, care, analizând evoluţia pieţei muncii, concluziona că aproape 80% dintre absolvenţii de universităţi lucrează în alte domenii decât cele pentru care s-au pregătit. Asta în cazul fericit că şi-au găsit un loc de muncă, deoarece, nu o dată, din gura tinerilor auzim întrebarea: „Mă pregătesc, dar unde voi lucra?"

Pe de altă parte, conform analizei - diagnostic „Universitatea şi cunoaşterea", starea şi sistemul educaţional din România nu s-au ameliorat în ultima perioadă. Trist este şi faptul că România ocupă un loc codaş în privinţa participării la toate tipurile de educaţie. Doar jumătate dintre tineri urmează toate etapele de şcolarizare, faţă de aproape 60%, cât este media în Uniunea Europeană.

Ce ar trebui făcut? Multe. Specialiştii recomandă, printre altele, realizarea de studii privind evoluţia pieţei muncii în următorii trei-patru ani, stimularea angajatorilor pentru implicarea activă în programe de internship, introducerea unei perioade de practică obligatorie în timpul anului de învăţământ, înfiinţarea de şcoli profesionale în jurul platformelor industriale şi implementarea de programe pentru tinerii antreprenori încă din ciclul gimnazial.

Din fericire, unele dintre aceste prevederi au şi început să fie implementate, altele se află în atenţia factorilor de decizie!

Lasă un comentariu