TAŢII DE PESTE 50 DE ANI RISCĂ SĂ AIB Ă COPII CU AUTISM

Distribuie pe:

Într-un amplu studiu realizat pe un eşantion de 5,7 milioane de copii din cinci ţări (Danemarca, Israel, Norvegia, Suedia şi Australia), citat de descopera.ro, s-a ajuns la concluzia că riscul apariţiei autismului este mai mare dacă taţii au peste 50 de ani, dacă mamele au peste 40 de ani, precum şi atunci când mama este adolescentă sau în situaţia în care diferenţa de vârstă dintre părinţi este foarte mare.

„Cei 5.766.794 de copii din eşantionul analizat s-au născut între anii 1985 şi 2004, iar cercetătorii au urmărit modul în care s-au dezvoltat aceştia până în anul 2009.

Rezultatele obţinute au arătat că incidenţa autismului a fost cu 66% mai mare la copiii născuţi din taţi cu vârstă de peste 50 de ani, şi cu 28% mai mare când taţii aveau peste 40 de ani, prin comparaţie cu copiii cu taţi cu vârsta cuprinsă între 20 şi 30 de ani.

Şi vârsta avansată a femeilor la data procreării este un factor de risc din acest punct de vedere: cele de peste 40 de ani au un risc cu 15% mai mare decât cele mai tinere de a naşte un copil cu autism. Totodată, şi vârsta prea fragedă poate avea urmări nedorite: copiii născuţi de mame adolescente au un risc cu 18% mai mare de a fi autişti decât cei ale căror mame au peste 20 de ani. 

Lasă un comentariu