Apold - S-au prăvălit dealurile

Distribuie pe:

Aflând despre dezastrul lăsat de apele dezlănţuite provenite din ploi, pe raza comunei Apold, am luat drumul spre această comună. Pe o parte şi pe alta a drumului judeţean ce leagă Sighişoara de comuna Apold, viitura a trecut peste şosea, antrenând în trecerea ei mari cantităţi de pământ şi resturi vegetale, necesitând curăţarea mâlului de pe şosea, lucrare care s-a realizat cu implicarea Consiliului Judeţean Mureş şi în prezenţa domnului Lucian Goga, prefectul judeţului Mureş, şi a domnului Ioan Toth, primarul comunei Apold.

S-a instituit un dispozitiv de siguranţă împrejurul zonei calamitate. Trebuie amintit că, pe unele porţiuni, şanţurile de scurgere lipsesc cu desăvârşire, sunt colmatate complet. Spre comună sunt şi două poduri, la capetele cărora se cască două găuri imense.

În comuna Apold, de departe, priveliştea arată de un sinistru dramatism: case strâmbe, cu ziduri prăbuşite, altele - brăzdate de imense crăpături, deplasate cu până la 10 metri. Alunecările de teren au angrenat un întreg colţ de sat, viitura creându-şi crevase uriaşe, care au distrus munca de-o viaţă a oamenilor. Zona a fost evacuată şi pusă sub pază de către jandarmi, întrucât oricând se puteau întâmpla nenorociri.

Potrivit domnului primar Ioan Toth, s-a instituit un comandament la nivel de comună, care a luat măsurile necesare: animalele au fost duse la adăpost, o parte din bunurile materiale au fost scoase din case, urmând ca în cel mai scurt timp familiilor năpăstuite să li se atribuie locuri de case, cu totul pe alte amplasamente.

Pe lângă necazurile celor din comuna Apold, pe pârâul Şaeşului, o alunecare de teren a obturat valea, pe străzile Sibiului şi Vasile Lucaciu. Potrivit primarului interimar Ionel Gavrilă, în locurile unde sunt necesare îndiguiri, lucrările vor fi demarate din 2016.

 

Lasă un comentariu