Peste jumătate dintre români sunt prea „rotofei”!

Distribuie pe:

Asociația Română pentru Studiul Obezității a dat recent publicității rezultatele cercetării epidemiologic „Obezitatea în România”, din care aflăm că „prevalența supragreutății este de 31,1% și cea a obezității de 21,3%, cele două procente adunate demonstrând că peste 50 % din populația țării noastre de peste 18 ani are o greutate prea mare”.

Potrivit studiului, rata obezității crește odată cu vârsta, astfel că la adulții de până în 39 de ani obezitatea este prezentă la 9,9% dintre ei, procentul crescând la 30,1% la grupa de vârstă 40 - 59 de ani și ajungând la 41,6% la persoanele de peste 60 de ani.

Pe regiuni geografice, cercetarea relevă că rata cea mai mare a obezității se înregistrează în Moldova, unde procentul este de 23,8%, urmată de Oltenia și Muntenia - 21,3%, și Banat, Crișana și Transilvania - 18,8%.

În ceea ce privește rata supragreutății, tot în Moldova este procentul cel mai mare, respective 33,4 %, media pe țară fiind de 31,1%. În Banat, Crișana și Transilvania,  prevalența supragreutății este de 28%, în timp ce în Oltenia și Muntenia este de 32,2%.

Specialiștii români care au realizat studiul au fost uimiți de faptul că au descoperit mai mulți oameni supraponderali în mediul rural: „Cei din zona rurală au o prevalență mai crescută asupra obezității și greutății și nu ne așteptam la acest lucru”.

Ei le recomandă persoanelor cu probleme de greutate să discute  cu medicul de familie și să consume alimente bazate pe uleiuri vegetale, să consume porții moderate și să facă mișcare cel puțin 30 de minute pe zi.

Studiul a fost demarat în vara lui 2014 de o echipă de opt investigatori români, medici cu specialitate de diabet, nutriție și boli metabolice.

Cercetarea a inclus un eșantion de aproximativ 2.100 de personae adulte din opt centre regionale -Bihor, București, Cluj, Galați, Gorj, Iași, Suceava, Timiș. 

Lasă un comentariu