Grecia rămâne în zona euro, dar…

Distribuie pe:

După aproape 17 ore de negocieri, liderii zonei euro au ajuns, ieri, 13 iulie, la un acord cu privire la Grecia, vizând un nou program de asistenţă financiară de la creditorii internaţionali (Comisia Europeană, FMI şi Banca Centrală Europeană) - al treilea program de acest fel în ultimii cinci ani.

Reuniunea la nivel înalt a zonei euro a fost precedată de una a miniştrilor de finanţe (Eurogrup), care au elaborat un document potrivit căruia un eventual nou program de asistenţă financiară pentru Grecia este estimat la 82-86 miliarde de euro.

Potrivit preşedintelui Franţei, Francois Hollande, „credibilitatea Europei ar fi fost afectată dacă nu ar fi fost un acord astăzi", în vreme ce Angela Merkel, cancelarul Germaniei, precizează că jumătate din Fondul de privatizare, circa 50 de miliarde de euro, va fi utilizată pentru recapitalizarea băncilor elene, care, apoi, vor fi privatizate. Banii rămaşi vor fi reinvestiţi în Grecia de către Guvernul de la Atena şi vor fi utilizaţi pentru reducerea datoriei. Fondul va fi supervizat de autorităţile europene.

Premierul grec Alexis Tsipras a declarat ieri că guvernul său a purtat „o bătălie dură" timp de şase luni şi a luptat până la final pentru un acord care să permită recuperarea ţării. El a dat asigurări că acordul va permite păstrarea stabilităţii financiare şi că unele dintre măsurile negociate vor ajuta la calmarea investitorilor. „Am evitat (…) strangularea financiară şi prăbuşirea sistemului bancar", a mai spus Tsifras, subliniind că, în ciuda concesiilor pe care a trebuit să le facă guvernul elen, comparativ cu aspiraţiile sale iniţiale şi după ce s-a angajat să accepte din nou „tutela" instituţiilor creditoare, el va continua să lupte pentru restabilirea suveranităţii naţionale. „Acum, trebuie să luptăm împotriva oligarhiei care a adus ţara în situaţia în care se află acum", a precizat premierul grec.

Pe termen lung, unele dintre marile bănci greceşti ar putea să rămână închise sau preluate de rivali mai puternici, într-un proces de restructurare a sectorului bancar, însă, potrivit unor oficiali europeni, orice închidere a unei bănci va fi supervizată de Banca Centrală Europeană şi nu îi va afecta pe clienţi, deoarece depozitele şi conturile lor vor trece la noul proprietar al băncii. Bancherii greci avertizează că orice fuziune a principalelor bănci elene va reduce concurenţa şi va determina pierderea de locuri de muncă.

Lasă un comentariu