Chişinău-Bucureşti - două inimi româneşti! „MARŞUL LUI ŞTEFAN CEL MARE"

Distribuie pe:

Scrisoarea tinerilor basarabeni către preşedintele Klaus Iohannis:

Primiţi-ne acasă, Domnule preşedinte!

Domnule preşedinte,

În aceste zile, mai mult ca oricând, ne adresăm în primul rând Dumneavoastră, dar, în acelaşi timp, fiecărui membru al Guvernului, fiecărui parlamentar în parte, tuturor preşedinţilor partidelor politice, pentru a ne fi alături.

Suntem în toiul unei acţiuni grele, prin care am vrut să arătăm Ţării cât de mult înseamnă pentru noi şi că setea noastră de reîntregire nu a fost oprită nici de sutele de mii de deportări şi crime din perioada sovietică, darămite acum, când avem dreptul la liberă exprimare.

Am mers spre Ţară 20-30 de kilometri pe zi. Am mers în caniculă, pe temperaturi de 40 de grade, acum, când vă scriem această scrisoare, tocmai continuăm marşul pe furtună. Nu ne va împiedica nimic să ajungem la Bucureşti: sâmbătă, la 10:00, trecem Prutul pe jos, la podul feroviar de la Ungheni, iar duminică, la ora 14:00, prietenii sau simpli bucureşteni care nu au uitat de noi ne aşteaptă în Piaţa Universităţii.

Noi n-am vrut să fim aşteptaţi. Când revii acasă des, mama nu te mai întâmpină cu masa întinsă, ci te ceartă de ce n-ai spălat cana după tine când ai plecat. Domnule preşedinte, noi vrem să ne certaţi că n-am spălat cana, nu mai vrem să fim aşteptaţi. Suntem tineri, suntem entuziaşti, este adevărat. Dar suntem o mie care gândim la fel. Fiecare dintre noi are cel puţin părinţii, fraţii, verişorii şi vecinii care gândesc la fel. Domnule preşedinte, noi suntem doar 3 milioane peste Prut.

Ce vrem să vă rugăm, domnule preşedinte, este să nu uitaţi nici dumneavoastră de noi. Ştim că sunteţi un om foarte ocupat, care are griji foarte mari pe cap, dar duminică ajungem la Bucureşti pentru a vă transmite dumneavoastră, ca reprezentant al poporului român, dorinţa de Unire a românilor basarabeni, exprimată în Apelul Marii Adunări Naţionale, din 5 iulie, de la Chişinău, şi mesajele venite de la oamenii simpli din satele şi oraşele Republicii Moldova, cu care ne-am întâlnit în marşul nostru pedestru. Vă scriem dumneavoastră.

Drumul nostru lung ne-a făcut fericiţi, nu ne aşteptaţi ca pe nişte oaspeţi, noi nu mai avem ce să oferim, decât pe noi înşine Maicii Românii. Ştim că rigorile diplomatice nu vă permit mai multe, dar vă rugăm, domnule preşedinte, să ne primiţi măcar cu o strângere de mână şi un cuvânt bun, cum aţi făcut-o când ne-am văzut la Chişinău.

Într-un final, ţinerii basarabeni au fost primiţi la Palatul Cotroceni de nişte consilieri rămaşi la Bucureşti şi care nu l-au însoţit pe şeful statului în vizită în Spania.

Au fost primiţi - culmea, în Sala Unirii - dar NU li s-au dat nici măcar scaune.

„Reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale au transmis tinerilor aprecierea domnului preşedinte Klaus Iohannis faţă de efortul depus. În cadrul întâlnirii cu liderii Platformei Unioniste Acţiunea 2012, reprezentanţii instituţiei prezidenţiale şi-au exprimat deschiderea pentru consolidarea dialogului cu societatea civilă din ambele ţări, implicată în problemele din Republica Moldova", potrivit unui comunicat de presă emis de Administraţia Prezidenţială.

Grupul de tineri din Republica Moldova care au parcurs drumul de la Chişinău la Bucureşti au fost primiţi, duminică, la Palatul Cotroceni, de către reprezentanţii Administraţiei Prezidenţiale, consilierul prezidenţial Laurenţiu Ştefan şi consilierul de stat George Vladimir Duhan, potrivit sursei menţionate. (Flux 24)

Cum a fugit Iohannis de tinerii basarabeni care au venit să îi ceară UNIREA

Preşedintele Klaus Iohannis a căutat o cale pentru a evita întâlnirea cu miile de studenţi basarabeni care au venit duminică la Bucureşti să îi ceară Unirea. Şeful statului a explicat că nu poate să îi primească deoarece este plecat din ţară.

În realitate, la ora când tinerii basarabeni au venit la Bucureşti, preşedintele Iohannis se află în ţară, la Sibiu.

A fost pentru prima dată când aeronava prezidenţială a plecat fără şeful statului de pe Otopeni, făcând escală la Sibiu, pentru ca preşedintele să plece în vizită oficială în Regatul Spaniei.

Cu toate că se ştia exact când tinerii basarabeni vor sosi în Bucureşti, preşedintele a ales calea plecării din Bucureşti pentru a evita o întâlnire cu aceştia. Evident poate explica gestul ca fiind unul diplomatic, nevrând să provoace Rusia, dar uneori astfel de gesturi fac mai mult rău decât bine.

„Sunt foarte impresionat de drumul pe care îl fac tinerii de la Chişinău la Bucureşti. Din păcate, nu voi fi în ţară şi nu îi pot întâmpina la Palatul Cotroceni, dar fiţi convinşi că mi-ar fi făcut o reală plăcere", a scris, duminică, pe Facebook, preşedintele Klaus Iohannis, referindu-se la cei circa 1.000 de tineri care au pornit, în 5 iulie, din Chişinău spre Bucureşti, după Marea Adunare Naţională, mergând pe jos într-o încercare de a reface „Marşul lui Ştefan cel Mare".

Vicepreşedintele Platformei Unioniste Acţiunea 2012, Iulia Modiga, a declarat pentru AGERPRES că evenimentul de duminică are rolul de a transmite „un semnal clar Preşedinţiei, Parlamentului, Guvernului de la Bucureşti - şi anume că românii din Basarabia doresc unirea cu România".

„Noi ne-am strâns astăzi aici pentru a merge împreună la Cotroceni, pentru a-i cere preşedintelui Iohannis unirea. Ni s-a spus că, dacă vom cere unirea, unirea se va face. Aceste cuvinte le-au spus, atât preşedintele Iohannis, premierul Ponta, cât şi fostul preşedinte Băsescu, şi că până în 2018 se va realiza unificarea. Tinerii basarabeni au ajuns în Bucureşti, arătând că dorinţa lor e vie şi momentul este aproape", a spus Iulia Modiga.

Preşedintele Platformei Unioniste „Acţiunea 2012", George Simion, a ţinut să atragă atenţia că organizaţia sa nu acceptă simboluri politice în acest demers. „Politica se face în Parlament şi unirea trebuie să se facă tot în Parlament", a arătat Simion.

Tinerii din Marşul lui Ştefan cel Mare au plecat din Chişinău spre Bucureşti duminică, 5 iulie, imediat după Marea Adunare Naţională, şi au mers, pe jos, cu drapele tricolore, pentru a ajunge la Prut, unde au refăcut celebrele Poduri de Flori, potrivit Platformei Unioniste.

Participanţii la marş au plecat duminică din gara Iaşi spre Capitală cu trenul. „Aceşti tineri poartă în suflete flacăra dorinţei de Unire şi au nevoie de tot sprijinul românilor pentru a o duce aprinsă la Cotroceni! Veniţi, români, să vă întâmpinaţi fraţii de pe celălalt mal al Prutului! Acum, mai mult ca oricând, au nevoie de voi!'', a declarat George Simion. (FLUX 24)

 

 

Lasă un comentariu