În România sunt şi angajaţi… foarte săraci!

Distribuie pe:

Premierul Victor Ponta se lăuda recent, la un post de televiziune, cu faptul că, în România, Guvernul său a creat 150.000 de locuri de muncă. Ei, şi?

Cel mai recent raport al Ministerului Muncii - citat de mai multe ziare şi agenţii de presă - cu privire la veniturile brute realizate de români arată că peste 2,6 milioane de angajaţi - adică jumătate dintre cei care lucrează cu forme legale - au venituri de cel mult 1.000 de lei pe lună. Dintre aceştia, 1,9 milioane lucrează cu normă întreagă, restul funcţionând cu program redus, drepturi de autor sau convenţii civile.

Potrivit analistului economic George Vulcănescu, e o idee total greşită că dacă eşti angajat ai scăpat de grija zilei de mâine. Aproape 3 milioane de români trăiesc sub pragul sărăciei. Oamenii aceştia nu consumă, nu-şi pot face credite, abia îşi duc traiul! Acesta-i adevărul, domnule premier Ponta!

În România, cele mai mici salarii sunt în domenii precum cel bugetar, servicii, confecţii, industria alimentară, industria textilă sau industria de pielărie. Aici, să ai leafă de 1.000 de lei pe lună este un lux. O altă constatare. Experţi ai Consiliului Fiscal estimează că1,45 milioane de persoane lucrează fără forme legale, iar acest fenomen - munca la negru - a ajuns să coste statul peste 4 miliarde de euro pe an, respectiv suma pierdută din lipsa colectării de impozit pe venit şi contribuţii sociale pentru munca nedeclarată. Oare, aşa trebuie să arate „România lucrului bine făcut"?

Lasă un comentariu