În 15 iulie, la Azomureş „Nu a existat niciun pericol de explozie!"

Distribuie pe:

Reprezentanţii Azomureş S.A. dezmint, cu vehemenţă, unele informaţii apărute în spaţiul public, potrivit cărora incidentul tehnic din data de 15 iulie a.c., ora 16.22, ar fi pus în pericol viaţa locuitorilor oraşului.

În cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul companiei, ieri, 17 iulie, la care au participat Aurel Botezan - director tehnic, Steliana Petraş - şef Birou mediu, Monica Bucur - Departament analiză management, şi Ovidiu Maior - purtător de cuvânt, au fost elucidate împrejurările în care s-a produs acest eveniment intempestiv, în cursul căruia, pentru o scurtă perioadă de timp, instalaţiile au rămas fără energie electrică şi abur, impunându-se oprirea de avarie.

Oprirea activităţii de producţie a îngrăşămintelor minerale pe platforma Azomureş - a explicat Aurel Botezan - a fost determinată de o cădere de tensiune la una dintre staţiile electrice de înaltă tensiune aparţinând S.C. Electrica S.A.: „Variaţia de curent cauzată de căderea staţiei de înaltă tensiune TRAFO 1 Electrica a impus declanşarea procdurilor standard de oprire în regim de urgenţă a instalaţiilor de pe platformă. Oprirea s-a derulat, conform procedurii standard, în câteva minute de la momentul sistării furnizării curentului electric şi nu a generat niciun pericol pentru populaţie, pentru angajaţii de pe platformă sau pentru instalaţiile aflate în operare". La ora 17, odată cu reluarea furnizării energiei electrice, s-a început procedura standard de repornire a instalaţiilor, derulată pe parcursul mai multor ore.

Aurel Botezan a precizat că, în timpul procedurilor standard de oprire a instalaţiilor, emisiile de poluanţi au fost locale şi normale în astfel de situaţii. În ce priveşte impactul asupra mediului - au precizat reprezentanţii Azomureş - acesta a fost bine gestionat, astfel că la factorul apă nu se poate vorbi de poluare, iar în ce priveşte factorul aer, a existat o emisie, de scurtă durată, de oxid de azot, care s-a făcut simţită, dar nu s-au înregistrat depăşiri ale concentraţiilor maxim admise de amoniac în aerul înconjurător, monitorizate de analizoarele automate ale Azomureş şi ale Agenţiei de Protecţia Mediului Mureş. S-au produs unele defecţiuni la fabrica de amoniac, acestea urmând a fi remediate până luni, 20 iulie, estimează specialiştii de la Azo.

Tot luni, urmează să fie finalizat şi comunicat raportul oficial din partea Electrica S.A., urmând ca, după analiza situaţiei, să fie luate măsurile corespunzătoare.

„Nu a fost, în niciun moment, pericol de explozie", a precizat Aurel Botezan, adăugând că asemenea incidente tehnice se produc rar (ultimul fiind înregistrat în urmă cu 14 ani) şi impun recurgerea la oprirea de avarie (ceea ce s-a şi făcut, de altfel), aplicându-se strict procedurile standard prevăzute pentru acest gen de situaţii.

În altă ordine de idei, în cadrul întâlnirii cu ziariştii, reprezentanţii Azomureş au dezminţit şi informaţiile potrivit cărora combinatul va fi vândut; dimpotrivă, au arătat ei, investiţiile vor continua, dând ca exemplu viitoarea fabrică de uree granulată, care, potrivit conducerii companiei, va fi principalul furnizor de îngrăşăminte din ţară.

Lasă un comentariu