Despăgubiri în cazul electrocasnicelor defectate din cauza supratensiunilor accidentale

Distribuie pe:

Conform Regulamentului de furnizare a energiei electrice, aprobat prin Ordinul ANRE (Autoritatea Naţională de Reglementare în Domeniul Energiei) nr. 64/2014, cetăţenii au dreptul să primească despăgubiri dacă aparatele electrocasnice li se strică din cauza supratensiunilor reţelei.

Totuşi, pentru a obţine despăgubiri, românii au de urmat o anumită procedură, pe care ANRE încearcă să o simplifice printr-un proiect lansat recent în dezbatere publică.

„Prezenta procedură stabileşte condiţiile de acordare a despăgubirilor pentru deteriorarea unor obiecte electrocasnice, ca efect al unor supratensiuni accidentale produse din culpa operatorului de reţea, precum şi etapele privind preluarea, înregistrarea, analizarea, stabilirea cuantumurilor şi a modului de soluţionare a cererilor de acordare a acestor despăgubiri.

Compensarea în bani se va face pentru orice aparat electrocasnic alimentat cu energie electrică (la tensiuni de 230V/400V). Singurele excepţii vor fi lămpile electrice şi receptoarele electrotermice care nu conţin componente electronice (radiatoarele, cuptoarele, plitele şi becurile incandescente)", se precizează în proiectul de act normativ.

În cazul defectării aparatelor electrocasnice din cauza supratensiunilor accidentale, clientul va depune cererea de despăgubire la furnizorul de energie electrică, însoţită de documente justificative: documente de achiziţie - factură, chitanţă, bon fiscal sau o declaraţie pe propria răspundere, care să cuprindă preţul şi data cumpărării aparatului electrocasnic; documente aferente reparaţiei electrocasnicelor deteriorate (factură, chitanţă, bon fiscal) şi o confirmare scrisă de la firma care a făcut reparaţia, potrivit căreia stricăciunile au fost cauzate de supratensiuni accidentale ale reţelei electrice.

După depunerea cererii, în cel mult 30 de zile lucrătoare, reprezentanţii operatorului de reţea şi ai furnizorului vor face verificări acasă la clienţi şi vor decide dacă pagubele au avut drept cauză supratensiunile.

Acordarea despăgubirilor se va face doar în urma solicitării scrise a clientului, de fiecare dată când acesta suferă pagube. Clienţii vor avea la dispoziţie zece zile lucrătoare pentru a solicita în scris despăgubiri, termenul calculându-se începând cu data la care s-a produs supratensiunea.

Plata despăgubirilor se va face fie prin intermediul furnizorului, fie direct clientului, prin transfer bancar, prin mandat poştal sau in numerar. Există şi varianta scăderii banilor datoraţi din următoarele facturi de curent.

 

Lasă un comentariu