PERSOANELE CU OCHI ALBAȘTRI RISCĂ SĂ DEVINĂ ALCOOLICE

Distribuie pe:

Geneticienii americani de la Universitatea Vermont, citați de descopera.ro, susțin că există o legătură între culoarea ochilor și dependența de alcool, concluzia lor fiind că persoanele cu ochi albaștri prezintă cel mai mare risc de a deveni alcoolice.

„În studiul nostru, am examinat profilurile genetice provenite de la 1.263 de persoane. Alcătuirea acestui eșantion reprezentativ de populație nu a fost făcută la întâmplare, participanții fiind aleși dintr-o bază de date care conține numele unor persoane diagnosticate deja cu dependență de alcool sau de un anumit drog.

Rezultatele au fost foarte clare: persoanele de origine europeană, cu ochi de culoare deschisă - albaștri, verzi sau gri - prezintă un risc mai mare de a deveni dependente de alcool în comparație cu persoanele cu ochi de culori închise (negri sau căprui).

Recunoaștem că nu știm care este motivul, însă rezultatele nu sunt aproape deloc surprinzătoare. Culoarea irisului uman este determinată de o mare varietate de gene. Nu există o genă pentru ochii albaștri și o altă genă pentru ochii căprui, ci o combinație de cel puțin 12 sau 13 gene. Aceleași gene asigură, în același timp, alte funcții în organism, fapt care explică motivul pentru care culoarea ochilor poate fi determinantă pentru anumite aspecte legate de starea de sănătate.

În 2008, cercetătorii danezi au descoperit că persoanele cu ochi albaștri împart același strămoș comun. După o mutație genetică, acesta din urmă a fost primul om din lume care s-a născut cu ochii albaștri, în urmă cu mai multe mii de ani. El a transmis apoi această particularitate fizică tuturor urmașilor săi. Potrivit aceluiași studiu, persoanele cu ochi albaștri ar fi mai empatice, mai competitive, mai puțin anxioase, mai des diabetice și mai înzestrate pentru jocul de golf. Însă acel strămoș comun avea în mod cert și o predispoziție pentru alcool.

Din cercetarea noastră, a reieșit, de asemenea, că posesorii de ochi albaștri rezistă mai bine la alcool în comparație cu persoanele cu ochi de culori închise, care se îmbată mult mai repede", explică specialiștii americani. 

Lasă un comentariu