Statistici deloc măgulitoare… Bani ar fi - pentru dezvoltare -, dacă n-am avea prea mulţi politicieni-manglitori!

Distribuie pe:

• Prin satele patriei, ca pe vremea lui Moromete!

În ciuda banilor pe care europenii ne invită să-i luăm, din lipsa fondurilor - dar şi a preocupării! -, multe sate arată şi acum ca pe vremea lui Moromete, cu drum de ţară şi wc în fundul curţii. Să notăm, de asemenea, că, potrivit statisticilor Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului, peste 51% din populaţia ţării locuieşte la ţară; că dintre aceştia, doar 10% beneficiază de sisteme de canalizare, iar un sfert dintre localităţi sunt alimentate cu apă. Dacă la acestea mai adăugăm că, în mediul rural, circa 30.000 kilometri de drumuri sunt neasfaltate sau că, în unele sate, oamenii mai stau încă seara la lumina lumânărilor, lămpii cu petrol, a lămpaşului - cu care intră şi la…grajd! - conchidem, fără teama de a greşi, că în multe sate româneşti se trăieşte la fel ca-n secolul al XIX-lea.

Conform evaluărilor, pentru ca 60% din populaţia ţării să beneficieze de o serie de facilităţi (elementare, de altfel, pentru secolul XXI!), România ar avea nevoie de circa 20 de miliarde de euro. Şi asta, în următorii zece ani. Bani ar fi, dar cine să o facă? Nepriceperea a făcut ca absorbţia fondurilor europene puse la dispoziţia României să rămână, încă, descurajantă, să-l facă, la un moment dat, pe fostul şef al misiunii FMI în România, Jeffrei Franks, să declare: „Trebuie să punem banii europeni la lucru, ca una dintre sursele de creştere şi dezvoltare cele mai puternice!" Şi ar mai fi nevoie de ceva: ca banii din fondurile europene (şi nu numai) să nu primească, ca de obicei, alte destinaţii, să nu cadă pe mâna unor politicieni-manglitori! De care, într-adevăr, nu ducem lipsă.

…Din păcate, după câte observă oricine cu ochiul liber, preocupările politicienilor sunt altele: ale unora, să-şi menţină Puterea (Guvernarea), iar ale celor din Opoziţie, să ajungă la ea! Cum? Prin „ameţirea" electoratului (a cetăţenilor, în fond) prin lansarea „pe piaţă" a unor programe fantasmagorice. Cei din PNL, care aspiră (şi transpiră) să ajungă la putere, nu şi-au propus, bunăoară, ca oamenii de la sate să-şi facă nevoile într-un mod civilizat (nu între patru scânduri, în fundul curţii), nici să aibă apă la robinet, să aibă drumuri asfaltate, ci, ditamai, să „Reconstruiască România!". Cum să o „reconstruiască?"

Române, încă, un secret!

Lasă un comentariu