Jurnal de campanie agricolă

Distribuie pe:

De la ing. Silvia Jude - şef serviciu la DADR Mureş, am aflat, că şi în judeţul Mureş s-a constituit Comitetul judeţean al situaţiilor de urgenţă, din care fac parte reprezentanţi ai Direcţiei Agricole, ISU, Prefectură, autorităţi locale. Acest comitet are rolul de a constata pagubele provocate de secetă, inundaţii, grindină, iar Procesul verbal de constatare a calamităţilor se trimite la Ministerul Agriculturii, în vederea stabilirii ajutoarelor financiare pentru calamităţi naturale. De asemenea, în fiecare comună din judeţ există un Comitet local pentru situaţiile de urgenţă. Potrivit declaraţiilor doamnei inginer Silvia Jude, până la această dată nu s-a semnalat niciun eveniment de calamitate naturală.

Referitor la campania de recoltare am aflat că recoltatul grâului este spre final, din 30.731 ha, s-au recoltat 20.000 de hectare, cu o producţie medie de 4.000 kg/ha. Producţii record s-au obţinut la S.C. Istrate Prod SRL, Şăulia de Câmpie, cu 7.000 kg/ha.

Rapiţa de toamnă s-a recoltat de pe cele 3.838 de hectare cu o producţie medie de 3.000 kg/ha; în zona Iernut s-au obţinut producţii de peste 3.500 kg/ha. Orzoaica de toamnă s-a recoltat de pe 343, ha cu o producţie medie de 3.800 kg/ha, iar la orzul de toamnă de pe cele 2.953 ha s-a obţinut o producţie medie de 4.070 kg/ha. Până la această dată culturile de sfeclă de zahăr şi porumb boabe nu au fost afectate de secetă şi promit o producţie bună. 

Lasă un comentariu