La ce preţ se vând locuinţele ANL

Distribuie pe:

Potrivit Ordinului nr. 373/2015 al ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, publicat în Monitorul Oficial nr. 568, din 29 iulie a.c., valoarea de vânzare a locuinţelor ANL (numită şi valoare de înlocuire), valabilă în acest an, este de 1.691,29 lei pe metru pătrat, inclusiv TVA.

Pentru stabilirea preţului final de vânzare a locuinţei, la valoarea de vânzare menţionată mai sus se adaugă un comision de până la 1% al unităţii prin care se efectuează vânzarea, pentru acoperirea cheltuielilor de publicitate imobiliară efectuate de autorităţile publice locale, care au competenţe legale în stabilirea preţului şi în vânzarea locuinţelor către chiriaşi.

Preţul locuinţei poate fi achitat integral la data încheierii contractului de vânzare, din surse proprii sau din credite, în termen de maximum 5 zile lucrătoare de la data înscrierii dreptului de proprietate în cartea funciară, sau în rate lunare, cu un avans de minimum 15% din valoarea de vânzare, achitat la data încheierii contractului în formă autentificată, odată cu comisionul de până la 1 la sută.

Ratele lunare pot fi achite în maximum 15 ani pentru cazul în care, la data vânzării, venitul mediu pe membru de familie al titularului contractului de închiriere a locuinţei depăşeste salariul mediu brut pe economie cu cel puţin 80%, dar nu mai mult de 100%; în maximum 20 de ani pentru cazul în care venitul mediu pe membru de familie depăşeşte salariul mediu brut pe economie cu cel puţin 50%, dar nu mai mult de 80%, şi în maximum 25 de ani pentru cazul în care venitul mediu pe membru de familie nu depăşeşte cu 50% salariul mediu brut pe economie.

Anul trecut, valoarea de înlocuire stabilită pe metru pătrat a fost de 328 de euro, inclusiv TVA.

Lasă un comentariu