O lume minunată a copiilor - „Icoana, colţ de rai" - ediţia a IX-a ,,Minte, trup şi suflet"

Distribuie pe:

Şc. Gimn. „Alex. Ceuşianu" din Reghin, a organizat în 20 - 24 iulie 2015 cea de-a IX-a ediţie a Şcolii de vară „Icoana, colţ de Rai" - ,,Minte, trup şi suflet", săptămână ce a încununat munca a 29 de cadre didactice care au îndrumat mânuţele, mintea, trupul şi sufletul a peste 85 de elevi de la mai multe şcoli din: Ruşii Munţi, Ideciu de Jos, Gledin (jud. BN), Buzău (jud. BZ) şi din Reghin.

Participând la această tabără copiii s-au îngrijit de suflet, s-au rugat, s-au apropiat de Dumnezeu la atelierul „Icoana, colţ de Rai" unde fiecare copil a pictat câte o icoană. Binecuvântarea de început a taberei a fost făcută de pr. Moldovan Ovidiu, iar icoanele realizate au fost sfinţite de către preoţii Chiorean Claudiu şi Gherman Dimitrie, prilej de mare bucurie pentru copiii care şi-au văzut munca lor binecuvântată cu harul Duhului Sfânt.

La atelierul „Cântec, joc şi voie bună" copiii şi-au însuşit Imnul „Minte, trup şi suflet", unde au transmis mesajul dragostei românului pentru pace şi linişte, pentru aproapele său şi pentru multiculturalitatea popoarelor convieţuitoare şi că „Avem minte, trup şi suflet să iubim/Ne place în viaţă oameni buni să fim" şi au învăţat paşii de horă, treziţi fiind de sentimentul istoric, patriotic.

În atelierul „Mâini dibace" s-au împletit brăţări ale prieteniei, brâie tricolore, s-a realizat un tablou-emblemă al taberei prin coaserea unor materiale textile şi nasturi coloraţi de către copii.

Cel mai complex atelier „Arta culinară" a asigurat zilnic mici degustări tuturor participanţilor: salate, sandivşuri, brioşe etc. Activitatea copiilor de la acest atelier a culminat la Festivitatea de premiere când peste 200 de persoane: părinţi, bunici, invitaţi, colaboratori şi protagoniştii evenimentului au mâncat un gulaş ca la mama acasă (cu ajutorul restaurantului La Mitică - mulţumim!) şi un tort imens gravat cu mare cinste cu numele taberei „MINTE, TRUP ŞI SUFLET", pentru ca tot omul să se bucure de darurile Proniei divine cu care am fost încununaţi prin minunata Sa Creaţie.

Exploratorii au făcut drumeţii la Pădurea Rotundă şi au pus în aplicare reguli de instalare a unui cort, de aprindere şi stingere a focului pentru grătar şi reguli de protejare şi întreţinere a mediului înconjurător, au învăţat prin practică reguli de prim ajutor în caz de accidente, fracturi, înţepături. Farmecul atelierului a fost înmiresmat de grătarul pe care s-au prăjit cârnăciori delicioşi şi slănina cea de toate zilele a ardeleanului.

În cadrul atelierului „Prichindeii pricepuţi" s-au realizat desene, picturi, colaje, origami şi s-au învăţat două dansuri pline de viaţă.

Pentru că proiectul taberei este un proiect social (SNAC), într-una din zilele desfăşurate în tabără, dl Schuller Peter a organizat pentru copii o tombolă cu jucării în scop caritabil pentru construirea Azilului „Sfânta Ana" de la Gledin, jud. Bistriţa-Năsăud.

Vineri, 24 iulie 2015, a avut loc festivitatea de închidere a taberei, în prezenţa părinţilor şi a invitaţilor. Toate atelierele şi rezultatele muncii copiilor au fost prezentate chiar de către copiii care au fost răsplătiţi cu diplome pentru strădania de care au dat dovadă pe tot parcursul taberei.

La finalul fiecărei zile de tabără copiii au notat impresiile pe un flipchart, iar dna. primar Maria Precup a primit un carneţel care a fost împodobit cu gândurile sincere şi frumoase de mulţumire ale copiilor participanţi în tabără, în care, un copil a scris: „Mintea şi trupul suntem noi, iar sufletul taberei este doamna primar", afirmaţie ce exprimă cel mai profund şi curat ceea ce au simţit copiii în aceasta săptămână.

Se cuvine să aducem prinos de mulţumire tuturor ce s-au implicat în organizarea acestui proiect de succes: Consiliul Local, Primaria Mun. Reghin, Casa de Cultură „George Enescu" prin dl. dir. Marcel Naste, dnei. Maria Blaga (sponsor), Gliga TV, DaReghin TV, Glasul Văilor, „Cuvântul liber" prin dl. dir. Nicolae Băciuţ, şi nu în ultimul rând Şc. Gimn. „Alex. Ceuşianu" prin dl. dir. Jan Timuş şi tuturor cadrelor didactice implicate, rugându-ne la bunul Dumnezeu să păstreze „Mintea, trupul şi sufletul" în sănătate tuturora spre buna organizare şi în viitor a altor proiecte de acest fel, ştiind că investiţia în copiii noştri este o investiţie de lungă durată pentru o societate frumoasă şi sănătoasă!

Lasă un comentariu