Festivalul Hameiului promovează producătorii români

Distribuie pe:

Cea de-a III-a ediţie a Festivalului Hameiului din Transilvania, care se va desfăşura sâmbătă şi duminică, 22-23 august 2015, în localitatea Seleuş, comuna Daneş, Ferma de hamei, la câţiva kilometri de Sighişoara, promite spectacole artistice de calitate, concurs de Miss Hamei, traseu ciclistic, bere spumoasă, târguri de meşteri populari, producători agricoli bio, tradiţia locului, într-un cuvânt, distracţie pe săturate! În plus, locaţia se află într-un cadru natural de poveste, la marginea plantaţiilor de hamei, pe o pajiste de câteva zeci de mii de metri pătraţi. VUNK, BERE GRATIS, ADDA şi NICOLETA NUCĂ sunt vedetele care vor face spectacol pe scena din lanul de hamei! Producători autentici şi meşteri populari ardeleni vor completa tabloul evenimentului!

Deschiderea oficială, sâmbătă

Festivitatea de începere a festivalului va avea loc sâmbătă, la ora 11, când se vor deschide standurile de bere, târgul de meşteri populari şi de produse bio, distracţia ţinând două zile şi două seri de poveste, până duminică noaptea. Pe lângă publicul larg, la eveniment vor participa reprezentaţi ai autorităţilor publice locale şi judeţene, principalii producători de hamei din judeţ, reprezentanţii Asociaţiei Producătorilor de Bere din România, sponsorii princi-pali, preoţii principalelor culte. „Aşteptăm pe toţi doritorii de muzică bună, produse de calitate, aer curat şi voie bună să vină să participe la cea de a III-a ediţie a Festivalului Hameiului din Transilvania. Ca iniţiator al Festivalului sper că vom avea o vreme superbă, iar cei prezenţi să se bucure de cultura hameiului, care are o tradiţie de 500 de ani în Transilvania şi în judeţul Mureş", a declarat Akos Mora, iniţiatorul festivalului.

Tradiţie şi voie bună

Evenimentul va fi organizat într-o locaţie rurală, chiar în perimetrul unei ferme de hamei, unde doritorii vor putea admira şi urmări modul în care se produce această plantă extrem de îndrăgită de iubitorii de bere. Scena pe care vor fi organizate principalele manifestări culturale va fi amplasată pe o pajişte verde de 30.000 de metri pătraţi, aflată în vecinătatea râului Târnava Mare. Întreg cadrul va fi decorat cu elemente şi ansambluri alegorice create din produse agricole specifice începutului de toamnă, butaşi cu vrejuri de hamei în ghivece, dovleci, porumb în pănuşi, baloţi de paie, trestie, ghivece cu muşcate etc., dar şi cu coşuri mari din nuiele umplute cu conuri uscate de hamei şi butoaie de bere. Simbolistica festivalului va comporta, de asemenea, elemente care vor  exemplifica tradiţia locală a cultivării hameiului şi a rolului său în fabricarea berii. Pe aria de desfăşurare a festivalului se vor amenaja pavilioane expoziţionale, terase cu berării ambulante şi locuri de servire a mesei.

Trupe de top

Pe scena ridicată în faţa unui impunător zid de hamei, vor cânta trupe de top ale muzicii româneşti: VUNK, BERE GRATIS, ADDA, NICOLETA NUCĂ, ROTILOS, ALEXANDRA RONEA; TIMEEA FEKETE, LIANA ŞUTEU, PUZZLE, ansambluri şi cântăreţi de muzică populară româneşti, maghiare, săseşti sau romanes. Prezentatorii evenimentelor vor fi Iulian Praja şi Maria Toncean.

Concursul MISS HAMEI

O noutate faţă de ediţiile trecute pregătită de organizatori este concursul de Miss Hamei, ediţia I, destinată tinerelor frumoase şi talentate din zona Sighişoarei şi a localităţilor limitrofe. Frumuseţile locului vor fi atrase să participe la concurs şi cu premii substanţiale oferite câştigătoarelor: LOCUL I - un voucher de 600 euro pentru o excursie de două persoane în străinătate oferit de Tansair Agency, LOCUL II - o cină romantică de lux pentru două persoane în cadrul restaurantului PRIVO din Târgu-Mureş, LOCUL III - o ţinută de seară oferită de Mfashion din Târgu-Mureş. Nu în ultimul rând, va fi acordat un premiu surpriză Miss Popularitate, oferit de Lady's Boutique&Maria Toncean. Fiecare participantă va primi un premiu de consolare oferit de AVON, care va consta într-un pachet consistent de produse de îngrijire corporală. Mai multe amănunte legate de înscriere vor fi postate pe pagina de facebook a festivalului.

Pârâul cu bere

În perimetrul festivalului va fi amenajată o expoziţie alegorică cu un itinerar natural, format dintr-o construcţie butaforică. Pe circuitul unui pârâiaş artificial, recirculant, de aproximativ 15 metri, vor fi plantate vrejuri de hamei cultivate în ghivece mari. La capătul pârâiaşului se va forma o cascadă care se sfârşeşte într-un butoi mare, în jurul cărui se vor afla câteva coşuri de hamei, pe care este montat un dozator din care se pot umple halbele.

Meşteri populari şi producători agricoli ardeleni

Pe aria de desfăşurare a festivalului, publicul va putea vedea modul în care este produs şi procesat cel mai important element care dă savoare berii, hameiul. Vor avea parte de specialişti care le vor explica ce înseamnă cultura şi istoria hameiului în Transilvania şi în special zona Sighişoara, standuri expoziţionale cu obiecte vechi şi noi şi fotografii inedite legate de creşterea acestei plante miraculoase. În cadrul evenimentului, peste zi, vom avea parte de mai multe standuri ale meşterilor populari transilvăneni şi ale pricepuţilor creatori de hand-made, bijuterii şi picturi manuale, face-painting etc. În plus, se va organiza şi un târg de legume şi fructe, unde producătorii agricoli ai zonei vor putea să-şi vândă produsele, iar vizitatorii vor avea posibilitatea să-şi umple cămara pentru iarnă.

Zonă de distracţie

Festivalul va avea şi o componentă de activităţi distractive şi sportive. Va exista un adevărat parc de distracţie, într-o zonă distanţată şi bine delimitată a festivalului, unde vor exista locuri de joacă pentru cei mici, dar şi activităţi sportive pentru cei mari.

Activităţi pentru iubitorii de mers cu bicicleta

Un alt element de noutate oferit de organizatori este destinat pasionaţilor de biciclete, care vor avea posibilitatea să admire zona, conduşi de oameni ai locului, care le vor vorbi despre ce a însemnat tradiţia hameiului pentru Transilvania şi nu numai. După o plimbare cu bicicleta în aer liber, vizitarea bisericilor fortificate şi a altor atracţii ale zonei, cicliştii vor putea să îşi recapete puterele în cadrul festivalului cu o bere şi o mâncare bună, iar seara, la concertele ce vor răsuna peste plantaţiile de hamei.

Parcare şi campare gratuită

Cum luna august se anunţă a fi călduroasă, organizatorii vor oferi şi campare gratuită doritorilor şi iubitorilor de petrecere a timpului în aer liber. Spaţiul generos şi poziţia aflată în mijlocul naturii sunt principalele atuuri pentru cei care ar vrea să-şi întindă un cort în zona festivalului.

Sponsori şi parteneri

Principalul sponsor al Festivalului este compania Heineken România, prin BUCEGI-Cinste vouă! Şi-au dat sprijinul şi cei de la Hotel Privo, Transair, Mureş Mall, Avon, Mfashion, Lady'S Boutique, Moragroind. Organizatori sunt Asociaţia Producătorilor de Hamei, din România, în parteneriat cu Centrul Judeţean pentru Cultură Tradiţională şi Educaţie Artistică Mureş, evenimentul fiind organizat cu sprijinul primăriilor Târgu-Mureş şi Daneş. Parteneri media sunt Kiss FM, TV Mureş, Zi de Zi, Ziarul de Mureş, Transilvania Business, „Cuvântul liber", Zile şi Nopţi, Intermedia şi Radio Târgu-Mureş. Mai multe informaţii despre eveniment pot fi găsite pe pagina de www.facebook.com/festivalulhameiului sau pe pagina www.festivalulhameiului.ro

Lasă un comentariu