Sărutul, un obicei care nu se regăseşte în toate culturile lumii

Distribuie pe:

Cunoscut în culturile occidentale ca un puternic simbol al iubirii, sărutul languros nu face parte din ritualurile erotice ale multor alte culturi ale lumii, conform unui studiu efectuat recent de cercetători de la Universitatea Indiana şi publicat în revista „American Anthropologist".

Echipa de cercetători a emis ipoteza că în unele culturi nu se practică săruturi romantice sau cu caracter sexual şi că acest lucru ar fi o etalare a intimităţii. Justin Garcia şi echipa sa s-au concentrat pe 168 de culturi din întreaga lume pentru a evalua raporturile fiecăreia cu „sărutul".

Doar 46% dintre cele 168 de culturi studiate practică sărutul pe gură, scurt sau prelungit. Studiul remarcă faptul că sărutul este mai răspândit în Orientul Mijlociu, unde 10 dintre culturile studiate de echipa de cercetători au considerat această practică drept normală.

Mai multe rezultate uimitoare au apărut din datele culese din America de Nord, unde doar 55% din culturile studiate găsesc normal un asemenea tip de efuziune, faţă de 70% în Europa şi 73% în Asia.

În schimb, sărutul este absent în culturile studiate din America Centrală, Africa Sub-Sahariană, Noua Guinee şi regiunea Amazonului, se menţionează în acest studiu intitulat „Este sărutul romantic-sexual un adevăr aproape universal al omenirii?".

Se pare că această problemă este legată de complexitatea socială, concluzia studiului fiind că, cu cât o societate este mai stratificată, cu atât mai mulţi dintre membrii săi sunt predispuşi să se sărute.

Pe de altă parte, autorul studiului a precizat că nu ştie de unde provine acest obicei, adăugând că cimpanzeii practică „sărutul franţuzesc", cu gura deschisă.

La om, sărutul este un mod de a capta informaţii despre partenerul sexual, prin schimbul de feromoni, a explicat Justin Garcia.

Dar motivul pentru care unele culturi au adoptat această practică rămâne necunoscut. Autorul studiului consideră că cercetările trebuie continuate pentru a înţelege acest fenomen, mai scrie lyonne.fr.

Lasă un comentariu