Funcţionarii români, prea… bătrâni? Avem şi funcţionari tineri, cu metehne vechi!

Distribuie pe:

Un oficial al Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici declara, nu demult, că peste 30% din funcţionarii români au peste 50 de ani. Acest fapt poate avea consecinţe extrem de grave asupra întregului sistem administrativ românesc, care ar deveni incapabil de adaptare la noile cerinţe ce i se impun. „Situaţia - spunea oficialul ANAF - ar putea avea consecinţe grave, determinând o reducere a capacităţii de adaptare şi transformare a sistemului administrativ, cu alte cuvinte, o încetinire în procesul de modernizare a sectorului public românesc".

Într-o situaţie similară, deşi nu chiar la fel de gravă, s-a aflat, în 2005, şi Franţa, când 25% din funcţionarii publici depăşiseră vârsta de 50 de ani, considerată un fel de prag psihologic.

Dar oare numai vârsta e de vină că, în România, „Sistemul administrativ poate deveni incapabil de adaptare la noile cerinţe?" Nu şi metehnele mai vechi ale funcţionărimii, preluate şi de cei mai tineri, de la cei trecuţi de 50 de ani?! Şi apoi, de ce, la o adică, un funcţionar bun de… 50 de ani nu s-ar putea „adapta la noile cerinţe?" Este o întrebare pentru cei care cred că…doar vârsta este un criteriu al valorii…

Lasă un comentariu