Ştiinţă şi... Religie

Distribuie pe:

„Dacă în acest Senat nu este loc pentru domnul numit Dumnezeu, atunci nu este loc nici pentru domnul pe nume Volta Alessandro". (fraza citată este atribuită fizicianului de origine italiană mai sus-amintit, numit senator al regatului în 1809, de către Napoleon. Faptul că marele om de ştiinţă era şi un mare credincios nu este un secret, dar este mai puţin cunoscut).

***

„Mulţumesc lui Dumnezeu fără încetare pentru a-mi fi însufleţit o asemenea credinţă în care îmi propun să trăiesc şi să mor cu ferma speranţă de a urma viaţa eternă".

***

„Rugăciunea este bateria sufletului meu; întotdeauna mi-am dorit să găsesc şi o altă modalitate de a produce o altfel de energie, şi anume „energia spirituală", în măsură să alimenteze credinţa, şi anume, rugăciunea".

Alessandro Volta (1745-1827), fizician şi chimist italian, a inventat pila electrică, iar numele său a fost dat unităţii de tensiune electrică (volt). profesor la universitatea din Pavia, unde în domeniul electricităţii face o serie de invenţii revoluţionare care îi aduc o serie de dinsticţii, printre care medalia Copley a Royal Society din Londra al cărui membru era, Legiunea de onoare şi altele. În anul 1801 Napoleon îl invită la Paris, îi acordă statutul de membru al Institut de France şi îl numeşte conte, iar mai târziu senator al Lombardiei, în 1810. Cea mai mare onoare a primit-o din partea comunităţii oamenilor de ştiinţă, care, în cinstea lui, au numit unitate ade măsură pentru forţa electromotoare şi potenţialul electric - „volt".

Contribuţia sa în domeniul fizicii şi al electricităţii în special a fost deosebit de importantă, fiind punctul de plecare pentru numeroase cercetări şi descoperiri ulterioare. A făcut cercetări şi în domeniul chimiei (în 1788 a fost primul savant care a izolat metanul, principalul constituent al gazului natural), meteorologiei (a inventat electrometrul, instrument de măsurare a electricităţii atmosferice).a mai descoperit electroforul (un instrument pentru acumularea de energie statică,

ce stă la baza condensatoarelor utilizate şi astăzi), electroscopul (un instrument care permite evidenţierea diferenţelor de potenţial), prima baterie electrică din istorie, aşa-numita „pilă voltaică", „strămoşul" bateriilor electrice, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. (1800).

„1001 CUGETĂRI"

 

Lasă un comentariu