FILOSOFUL, ATEUL ȘI... CREȘTINUL

Distribuie pe:

* “Doar societatea creștină, de oameni liberi, demni și egali ar putea grăbi reașezarea valorilor din România. Demolarea lumii românești în cei 50 de ani de comunism și de ateism, de fapt, nu poate fi depășită printr-un salt în vidul consumist. Pentru mine în calitate de cărturar, căutarea lui Dumnezeu împlinește și transcende totodată idealul cunoașterii. Că această generație care cuprinde o mulțime de cărturari cu nume certe va ști să fie conservatoare și să îmbine corecta înrădăcinare în tradiția neamului cu înțelegerea mersului lumii și, în principal al Europei, ar putea să reediteze miracolul interbelic”.

Adrian Papahagi (1976 - ), filolog, eseist, fiul lui Marian Papahagi. În 2014 a înființat Partidul Mișcarea Populară, și tot în acest an a renunțat la a mai face politică.

***

2. “Pretutindeni în jurul nostru se află dovezi copleșitoare ale unui proiect divin inteligent și binevoitor… concepția ateistă mi se pare lipsită de sens încât nici nu o pot exprima în cuvinte”.

William Thomson (Lord Kelvin) (1824-1907), este binecunoscut pentru forma riguroasă pe care a dat-o științei termodinamicii și pentru formularea primei legi a acesteia (propusă inițial de Joule) și a celei de-a doua legi, folosind o terminologie precisă. Ambele legi conferă însă evoluției un cadraj neștiințific. A descoperit scara temperaturii absolute, ale cărei unități au primit numele de “grade Kelvin”, în cinstea sa.

A patentat în timpul vieții 70 de invenții.

S-a manifestat, având o credință puternică în Dumnezeu.

***

* Un bun creștin a fost întrebat odată de un vecin al său: “Ai trecut prin viață având tot felul de încercări și totuși îți păstrezi sângele rece și pari a fi mulțumit și fericit. Ce faci pentru a fi așa?” Acesta răspunse: “Să știi că totdeauna sunt cu cea mai mare băgare de seamă la ochii mei, că tot răul din lume, ca și binele, pătrunde prin simțurile omului în inimă”. Pentru aceea, în toate diminețile, înainte de a pleca la afaceri, fac următoarele trei lucruri: “Întâi, privesc spre cer și-mi aduc aminte că acolo, sus, am cea mai importantă afacere și înspre Acela are să mi se îndrepte ținta și silințele mele. În al doilea rând, plec ochii la pământ și mă gândesc de ce puțin loc am nevoie pentru a-mi găsi și eu acolo mormântul. În final, al treilea, privesc de jur împrejur și mă gândesc la marea mulțime de oameni care au pătimit mai mult decât mine și sunt mai nevoiași. În felul acesta consider că trebuie să fiu un creștin cinstit, corect cu dragoste față de Dumnezeu și față de toți oamenii”.

P.S. Romani cap. 4. vers. 7-8: “Fericiți aceia cărora li s-au iertat fărădelegile și ale căror păcate li s-au acoperit. Fericit bărbatul căruia Domnul nu-i va socoti păcatul”.

Cu dragoste creștinească,

PĂRINTELE ILIE

Lasă un comentariu