Nicolae Steinhardt: convorbiri

Distribuie pe:

Seria de autor „N. Steinhardt" a Editurii Polirom este, nu obosesc să repet asta, un imens tezaur pentru cultura română. Pînă acum avem 18 volume (aici, link şi detalii despre fiecare dintre aceste titluri: http://www.polirom.ro/catalog/colectii/seria-de-autor-n-steinhard /pagina-01-titlu-ASC.html). Vom mai avea şi altele.

Iată, pe scurt, povestea acestei serii care a demarat în 2008: „La aproape o sută de ani de la naşterea lui N. Steinhardt şi la două decenii de la moartea sa, Polirom editează împreună cu Mănăstirea „Sfînta Ana" Rohia integrala operei cărturarului. Seria de autor însumează operele lui Steinhardt, atât cele de dinaintea intrării în monahism, cât şi cele de după această dată, şi cuprinde peste 20 de volume. Noile ediţii, cartonate, îngrijite de specialişti în opera lui Steinhardt, beneficiază de o prezentare grafică de excepţie şi de studii introductive consistente.

Opera completă a lui N. Steinhardt este publicată sub îngrijirea unui colectiv redacţional format din apropiaţi şi specialişti în opera lui N. Steinhardt: universitarul George Ardeleanu, autorul unei strălucite lucrări de doctorat consacrate lui Steinhardt, Virgil Bulat, primul editor al Jurnalului fericirii (împreună cu Virgil Ciomoş), Florian Roatiş, îngrijitor al mai multor inedite publicate în Caietele de la Rohia, pr. Ştefan Iloaie, îngrijitorul volumului de omilii „Dăruind vei dobândi. Cuvinte de credinţă", consilier cultural al Mitropoliei Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului, şi protos. Macarie Motogna, îngrijitor al seriei de autor din partea Mănăstirii „Sfânta Ana" Rohia.

Volumul cu numărul 18 din serie a apărut în această vară - este un volum care adună convorbirile pe care N. Steinhardt le-a avut cu Nicolae Băciuţ şi cu Zaharia Sângeorzan. Florin Roatiş, cel care îngrijeşte această ediţie menţionează că „Ediţia de faţă reuneşte două volume: Zaharia Sângeorzan, Monahul de la Rohia. N. Steinhardt răspunde la 365 de întrebări, şi N. Steinhardt, Între lumi. Convorbiri cu Nicolae Băciuţ. Dialogurile epistolare purtate de la Rohia şi uneori din Bucureşti cu Zaharia Sângeorzan şi Nicolae Băciuţ pun în evidenţă dinamismul, agitaţia intelectuală din ultimii trei ani de viaţă ai celui pe care prietenul său Alexandru Paleologu îl numise, fără urmă de ironie, «septuagenarul neastâmpărat». Ele revelează un Steinhardt mai deschis, mai disponibil la mărturisiri, aflat uneori în evidentă dispoziţie de «hagealâc». Aprecierile pe care le face, în câteva fraze de cele mai multe ori, sunt extrem de sugestive, chiar şocante pentru unii, neobişnuiţi cu stilul direct al eseistului de excepţie devenit monah, prilej de reflecţie pentru toţi cititorii. Dialogurile cuprinse în acest volum se dovedesc o lectură captivantă şi completează imaginea scriitorului monah din publicaţiile sale antume."

Aria tematică pe care o acoperă aceste două serii de convorbiri este extrem de amplă. Cartea este, deopotrivă, un document istoric şi unul de credinţă; o credinţă trăită cu har şi cu o sclipitoare inteligenţă. Convorbirile au avut loc într-un timp crud, crunt, dur; deceniul opt a fost, pentru România, unul teribil, iar ultimii ani ai acestui deceniu întunecat (perioada pe care, de fapt, o şi acoperă cele două serii de convorbiri) au fost cu atât mai duri. Ar fi prea mult dacă am spune că, întrucât tot atunci trăiau şi oameni precum Nicolae Steinhardt, acei ani au fost şi ani ai speranţei? Ani în care tot N. Steinhardt invita la practica eroismului, pe care îl definea în felul următor: „Soluţia în faţa injustiţiilor e una singură: eroismul. Să nu taci, să vorbeşti, să lupţi, să te afli în treabă. (Să nu-ţi vezi de treburile tale, ci de treaba dreptăţii, care-i adevărata treabă a fiecăruia.) Restul e verbalism, spaimă, nimicnicie."

Lasă un comentariu