Zilele Oraşului Sărmaşu, ediţia a XIII-a - SUFLETE DE ROMÂN ÎN HAINA TRADIŢIONALĂ A CULTURII

Distribuie pe:

Biblioteca Orăşenească „Liviu Rusu" a deschis porţile oraşului Sărmaşu, vineri 28 august 2015, pentru ce-a de-a XIII-a ediţie a Zilelor Oraşului.

Directoarea instituţiei, doamna Dinuca Burian a primit oaspeţii la sediul bibliotecii, într-un cadru festiv, având pregătite pentru inaugurare, colecţia de carte Liviu Rusu, donaţie a familiei Rusu de la Cluj-Napoca, galeria de 11 portrete „Oameni de cultură - Cetăţeni de Onoare ai Sărmaşului", şi expoziţia de pictură a doamnei Şugar Leonora. A prezentat programul celor trei zile şi a adus mulţumiri pentru colaborare doamnelor Ana Uţiu, Doina Pălăcean, Iuliana Socaciu Iuliana, Irina Raţiu.

Nicolae Băciuţ a făcut o evocare Liviu Rusu, cu trimitere spre spaţiul bistriţean, vorbind despre acesta ca fiind o personalitate complexă a acestui spaţiu. Născut la Sărmaşu, fiu al preotului Constantin Rusu şi al Emei Turi, a urmat Liceul Evangelic German la şcoala „Liviu Rebreanu" din Bistriţa, formarea lui ca intelectual având ca punct de plecare şcoala bistriţeană. De fapt, aici la Bistriţa, a fost o „pepinieră de academicieni", pentru că Bistriţa a dat cei mai mulţi academicieni, iar Liviu Rusu a fost unul dintre membrii Academiei Române post-mortem.

Impresionant a fost faptul că domnul Nicolae Băciuţ a prezentat auditoriului cartea oferită cu autograf chiar de Liviu Rusu cu titlul „Logica frumosului", o filosofie legată de demonizarea esteticului, esenţa cărţii fiind legată de tipurile de frumos din natură.

Poetul Menuţ Maximinian jurnalist, redactor la „Răsunetul" Bistriţa, a ţinut un recital liric, apoi a felicitat-o pe doamna Dinuca Burian pentru activitatea culturală susţinută şi continuată într-un ritm frumos şi de admirat, pentru lucrarea monografică a orşului Sărmaşu şi culegerea de folclor partea I „Graiul Câmpiei". Este mândru că printre cetăţenii de onoare ai galeriei din bibliotecă se află şi bistriţenii Valentin Marica şi Nicolae Băciuţ.

Printre invitaţi s-au aflat artistele plastice Balazs Klara şi Veress Zsuzsa, care au avut, ca rol de îndrumare, copii din tabăra de pictură.

În parcul oraşului Sărmaşu a avut loc depunerea de coroane la statuia lui Vasile Simonis, prefect al Transilvaniei, din partea primăriei Sărmaşu. Evenimentul a început cu slujba ţinută de patru preoţi: preot protopop Ilie Bucur, Daniel Camară şi alţii.

Primarul Ioan Mocean, în cuvântarea sa a salutat invitaţii şi personalităţile, a menţionat că anul 2015 este an comemorativ pentru Sărmaşu, pentru cei 70 de ani de la terminarea celui de-Al Doilea Război Mondial. A invitat toţi participanţii, ca în cele trei zile să se bucure de tot ce este valoros din cele scoase din lada de zestre a bunicii, să deguste cele pregătite din bucătăria bunicii. A mulţumit, de asemenea, pentru ajutorul acordat de administraţia şi Consiliul Local al primăriei, care vor face ca cele trei zile să devină de neuitat.

Au fost înmânate diplome veteranilor de război, elevilor cu realizări şi îndrumătoarelor elevilor din tabăra de pictură Balazs Klara şi Veress Zsuzsa.

A mai luat cuvântul preşedintele Consiliului Judeţean Ciprian Dobre, care a adus mesajul din partea instituţiei, a vorbit despre întoarcerea la tradiţie, despre „desţelenirea" gliei din fiecare localitate a judeţului, apreciind eforturile făcute pentru susţinerea tradiţiei şi continuarea ei.

În numele prefectului de Mureş Lucian Goga, a vorbit directorul de cabinet, domnul Palcu, urând realizarea tuturor proiectelor iniţiate şi legate de cultură.

Deputatul Vasile Gliga, reprezentant din partea Parlamentului Român, emoţionat profund de moment a rostit: „Să identificăm românul din fiecare din noi, de la copiii îmbrăcaţi în costume populare, până la veteranii de război în vârstă de 103 ani, să fim alături de maeştrii literelor, preoţii, ostaşii, să învăţăm să fim mai buni în cinstea eroilor".

La finalul acestor prelegeri, invitaţii au fost poftiţi în parcul oraşului, unde s-au pregătit preparate din gastronomia locală tradiţională din Balda, Vişinelu, Sărmăşel-Sat, Sărmăşel-Gară, Larga şi Moruţ. S-au amenajat corturi împodobite cu ştergare şi cuverturi, zestrea sărmăşenilor păstrată în suflet şi la loc de cinste, sărbătoare a sărbătorilor pentru iubitorii de frumos.

Această impresionantă zi, a luat final în casa familiei Marin Racoviţan, primindu-şi oaspeţii cu bucurie. A avut loc o seară literară de neuitat, acompaniată frumos la orgă de inspiraţi maeştri ai muzicii clasice.

Gabriella Costescu, preşedinte Asociaţiei Literare „Creneluri Sighişorene"

                                 

Lasă un comentariu