Sărbătoare a culturii, tradiţiei și spiritualităţii românești, la Deda

Distribuie pe:

Deda, frumoasa aşezare de pe Valea Mureşului Superior şi de la poalele Călimanilor, la ceas de mare praznic, la ceas de sărbătoare, la vreme de început de toamnă, a îmbrăcat hainele cele luminoase de sărbătoare, pentru a cinsti, prin manifestări ample, valorile culturale, istorice, tradiţionale şi spirituale ale zonei, precum şi pe fiii săi, chemaţi acasă, pentru a depăna amintiri, a cinsti trecutul, a preţui prezentul şi a nădăjdui într-un viitor strălucit pentru comuna natalăşi pentru lumea întreagă.

Întâlnire cu fiii satului la Deda. În ziua de marţi, 8 septembrie 2015, cu ocazia praznicului Naşterii Maicii Domnului, cunoscută în popor şi ca Sântămăria Mică, a avut loc la Deda, evenimentul intitulat „Întâlnire cu fiii satului la Deda", o manifestare cu o încărcătură emoţională deosebită. Conform bunei rânduieli creştine, evenimentul a debutat prin săvârşirea Sfintei Liturghii de către Părintele Gabriel Fărcaş, în măreaţa catedrală din localitatea Deda. După oficierea Sfintei Liturghii, pe traseul format între biserica ortodoxăşi sala de sport din Deda, a avut loc parada portului popular, în care mai multe grupuri folclorice au etalat frumoasele costume populare româneşti, oferind un deliciu pentru întreaga comunitate.

Momentul cel mai important al zilei a constat în inaugurarea Muzeului Etnografic Deda, amplasat la intrarea în localitatea Deda, dinspre Reghin, situat în proximitatea sălii de sport. În deschiderea acestui moment, doamna Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, s-a referit, în câteva cuvinte, la importanţa constituirii acestui muzeu etnografic la Deda. Distinsa cercetătoare Maria Borzan, cea care a avut un rol covârşitor în aranjarea acestui muzeu, a făcut o prezentare remarcabilă a întregului ansamblu muzeal precum şi a fiecărui obiect în parte.

În cuvântul domniei sale, preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al Astrei, Lazăr Lădariu, s-a referit la importanţa majoră a constituirii acestui muzeu la Deda, a vorbit despre marile fapte din trecut ale dedenilor, precum şi la cele de azi. După tăierea panglicii, a avut loc vizitarea muzeului de către toţi cei prezenţi, nu înainte de a se săvârşi slujba sfeştaniei de către preoţii Ionuţ Cadar din Filea, Sergiu Andone din Bistra Mureşului şi Gabriel Fărcaş din Deda. Un rol deosebit la amenajarea muzeului au avut şi Victoria Fodor şi Emilia Sorlea din Pietriş, care au fost răsplătite cu decernarea titlului de „cetăţean de onoare" al comunei Deda.

Pe scena amplasată în proximitate, programul cultural-artistic a fost deschis de către tulnicăresele din judeţul Sibiu. Au susţinut alocuţiuni: Lucreţia Cadar, primarul Comunei Deda, Ciprian Dobre, preşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Ovidiu Dancu, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Mureş, Iuliu Palcu, care a transmis mesajul prefectului judeţului Mureş. La manifestare au mai luat parte şi alte înalte oficialităţi ale judeţului Mureş, precum şi primari ale unor comune de pe Valea Mureşului Superior.

În cadrul programului cultural-artistic, au evoluat: Ansamblul „Ghiocelul" Bistra Mureşului; Ansamblul „Cununa Călimanilor" Deda, solişti: Ilinca Fărcaşşi Ionela Matei; Ansamblul „Brăduleţul" Lunca Bradului; Ansamblul „Floricica Gălăuţaş"; Ansamblul de cântece şi dansuri „Vătava"; Ansamblul „Vatra Luierului", solistă Andreea Petruţ; Ansamblul „Dor transilvan" Suseni; Ansamblul „Cununa Călimanilor"; Mădălina Mureşan, Daniel Cristian Ţăran, Nelu Şopterean, momentul Nunta de aur. Spectacolul a fost întregit de Ansamblul Mureşul, Sava Negrean Brudaşcu, Daria Chirilesc, Florin Voşloban, formaţia Compact, totul încheindu-se cu un foc de artificii.

A fost o zi memorabilă la Deda, o zi cu încărcătură sentimentală, o zi a nostalgiilor, a amintirilor, a bucuriei, a reîntâlnirilor, într-un cuvânt, o zi de mare sărbătoare desfăşurată sub spectrul românismului curat şi sănătos, şi a unui creştinism pur care-i caracterizează pe oamenii de pe aceste meleaguri binecuvântate cu atâtea frumuseţi şi cu oameni de toată cinstea şi onoarea.

Simpozion naţional la Deda. În ziua de miercuri, 9 septembrie 2015, de la ora 10, la sala de şedinţe a Primăriei Deda, a avut loc simpozionul naţional „Tradiţie, Cultură, Spiritualitate în Deda şi împrejurimi", ediţia a III-a, eveniment organizat de Primăria Deda, Despărţământul Central Judeţean Mureş al Astrei şi Fundaţia Culturală „Vasile Netea". Evenimentul s-a bucurat de participarea unui spectru larg de personalităţi: profesori, preoţi, filologi, cercetători, istorici, arhivişti, artişti plastici, poeţi, publicişti etc., totul desfăşurându-se cu înalt profesionalism, comunicările susţinute fiind de înaltăţinutăştiinţifică. Moderatorul întregii manifestări culturale a fost dr. Florin Bengean. Tema de dezbatere propusă pentru anul acesta a fost Astra dedeanăşi de pe Valea Mureşului Superior.

Evenimentul a debutat cu intonarea Imnului Naţional al României, după care preoţii prezenţi: Vasile Chiorean de la Reghin-Iernuţeni, Ionuţ Cadar de la Filea şi Sergiu Andone de la Bistra Mureşului au rostit o rugăciune şi cuvânt de binecuvântare.

Doamna Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, ca de fiecare dată, s-a dovedit a fi şi acum, aceeaşi gazdă extrem de călduroasăşi de primitoare, extrem de deschisă spre valorile culturale, istorice, tradiţionale, spirituale ale aceste zone din Deda şi din împrejurimi. Domnia sa, s-a referit la importanţa acestui eveniment în viaţa culturală a comunei.

A avut loc apoi lansarea cărţii Tradiţie, Cultură, Spiritualitate în Deda şi împrejurimi, volumul II, ediţie îngrijităşi prefaţă de dr. Florin Bengean, volum apărut la Editura Eurocarpatica din Sfântu Gheorghe. Cartea a fost prezentată de preşedintele Despărţământului Central Judeţean Mureş al Astrei, Lazăr Lădariu, care s-a referit la cele mai importante aspecte ale cărţii, la valoarea şi importanţa ei în contextul cultural al Văii Mureşului Superior, prezentând fiecare capitol al acestei lucrări.

De la Sfântu Gheorghe a fost prezent dr. Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita şi al editurii Eurocarpatica, care, în discursul fulminant al domniei sale, a vorbit despre rolul Astrei în societatea românească, despre realităţile grele ale societăţii de azi, precum şi despre problemele cu care se confruntă românii din judeţele Harghita şi Covasna. Distinsul cărturar topliţean Ilie Şandru a ţinut o comunicare despre Miron Cristea şi Astra.

În continuare, cărturarul Lazăr Lădariu, în expunerea domniei sale, a ţinut o lecţie de patriotism adevărat şi o lecţie despre modul cum trebuie să-i cinstim pe înaintaşii noştri. Domnia sa a ţinut o comunicare despre marea personalitate a dr. Eugen Nicoară, un Mecena al neamului românesc, a mai vorbit şi despre Astra reghineanăşi de pe Valea Mureşului Superior. Dimitrie Poptămaş, în expunerea domniei sale, s-a referit la personalitatea şi opera cărturarului din Deda, Vasile Netea, subliniind aspecte importante referitoare la acesta. Dr. Liviu Boar, directorul Arhivelor Mureşene, a venit cu documente extrem de interesante şi s-a referit la localitatea Pietriş; poetul Mircea Dorin Istrate a recitat din lirica personală, poezii despre Deda; preotul Vasile Chiorean a prezentat imagini cu ridicarea bisericii pe care a ctitorit-o în Iernuţeni şi un filmuleţ de la momentul sfinţirii (20 august 1995), precum şi volumul tipărit la 20 de ani de la sfinţire; preotul Sergiu Andone din Bistra Mureşului a prezentat un filmuleţ de la sfinţirea bisericii de aici (25 iunie 2000), ambele biserici la care am făcut referire aici au fost sfinţite de Patriarhul Teoctist. Preotul Ionuţ Cadar a vorbit despre fapte importante din trecutul parohiei Filea pe care o păstoreşte; cercetătoarea Maria Borzan s-a referit la amenajarea Muzeului Etnografic Deda; dr. Milandolina Beatrice Dobozi a vorbit despre activităţi astriste şi despre Vasile Netea; Mihail Art. Mircea s-a referit la importante personalităţi astriste; prof. dr. Silvia Andone a vorbit despre tradiţii corale din Bistra Mureşului; prof. Gheorghe Dărăban s-a referit la activităţile astriste de la Deda şi de pe Valea Mureşului Superior, precum şi la Despărţământul Reghin; Ilarie Opriş a vorbit despre reeditarea cărţii Vremuri de osândă, a lui Alexandru Ceuşianu, Ioan Eugen Man a prezentat câteva proiecte interesante de viitor ale domniei sale, referitoare la Deda. S-a semnalat de către moderator şi apariţia cărţii Petru Maior şi prietenii. În încheiere, Lucreţia Cadar, primarul comunei Deda, a mulţumit călduros tuturor pentru participare şi a menţionat căva susţine şi pe viitor astfel de activităţi culturale. În concluzie, putem spune că a fost la Deda o zi memorabilă, desfăşurată sub spectrul înaltului profesionalism.

 

Lasă un comentariu