STATUIA „RUGĂ PENTRU ROMÂNIA" - AUTOR, INIȚIATOR ȘI REALIZATOR, SCULPTORUL PATRICK MATEESCU, TÂRNĂVENI (1994), RESTAURATOR, ARTISTUL PLASTIC IULIU MOLDOVAN (2015)

Distribuie pe:

Statuia, veritabilă operă de artă simbolizând teluricul și divinul (Rugă către Dumnezeu pentru poporul român) patronează de acum maiestuos, falnic și demn parcul Victoria alături de Drapelul României, situat pe un înalt catarg în fața Bisericii „Înălțarea Sfintei Cruci". Mai puțină lume știe că această statuie de mare valoare artistică a fost inițiată, gândită și realizată pe platforma fostului combinat chimic din Târnăveni, secția faianța-gresie de către sculptorul american de origine română Patrick Mateescu, sprijinit de către angajații acestei secții și ajutorul necondiționat dat de către conducerea combinatului.

Reputatul sculptor s-a născut în anul 1927 la Răchițoasa, județul Bacău, a terminat liceul la Ploiești, ulterior absolvind Academia de Arte Frumoase din București (1946-1950) sub profesorul Cornel Medrea, devenind sculptor de mare notorietate, o perioadă de timp trăind la Târnăveni (1962-1963...) învățând tehnologia și tehnica gresiei arse la temperaturi înalte. În anul 1979 emigrează în SUA stabilindu-se în New Jersey, devenind cetățean american remarcat în sculptură monumentală pe toate meridianele lumii.

Într-un text al marelui sculptor acesta subliniază: „În anul 1994, cu nostalgie în suflet, am găsit modalitatea de a lucra la Târnăveni la fabrica de gresie bine cunoscută de mine, care acum nu mai există. Era o fabrică de tuburi de gresie, material rezistent la acizi, ceea ce mi se potrivea de minune lucrărilor mele și acolo am făcut statuia lui „Mihai Eminescu" amplasată la Mangalia. Tot acolo am realizat monumentul intitulat «DANUBIA» în memoria celor căzuți pentru libertate încercând să treacă Dunărea în drumul lor spre Occident, și apoi statuia «Rugă pentru România», drept mulțumire și respect pentru oamenii combinatului chimic, frumoși, harnici și cinstiți care m-au sprijinit și cazat în orașul lor" (Patrick Mateescu - Iunie 2015). Statuia „Rugă pentru România" a fost confecționată din gresie antiacidă provenită de la secția faianța-gresie și inițial amplasată în părculețul din incintă combinatului (spre fațadă birourilor centrale). Au fost realizate două exemplare, cel de-al doilea montat în mica Romă, Blajul.

Degradată în timp, într-un loc foarte trist prin dispariția combinatului, statuia a fost recuperată și salvată de către inimosul și talentatul artist local Iuliu Moldovan cu sprijinul total al primarului Sorin Meghesan prin restaurare și aducerea ei la forma inițială, în 10 luni de muncă asiduă în atelierul de artă plastică A-96 al Casei de Cultură „Mihai Eminescu", cât și la noul loc de amplasament, parcul Victoria, ridicând esențial nivelul peisagistic al întregii zone dintre policlinică și podul de trecere peste Târnava, până mai ieri, o ruină. Iată că „Omul sfințește locul, nu locul pe om", „Omul potrivit la locul potrivit" nu a fost și nu este o simplă glumă.

La ora actuală celebrul sculptor, deși la o vârstă foarte înaintată, lucrează la studioul său din New Jersey unde are o casă și o mare grădină de sculptură. A prezentat expoziții personale și de grup în toată lumea (1970-2001), obținând premii și distincții de pe toate meridianele, experiență de predare la Northridge University și Beach Long Island. De acolo, departe de țara lui natală, grație informațiilor de presă și internetului, mulțumește cu stimă și respect, în format electronic, Primăriei municipiului Târnăveni, primarul Sorin Megheșan și artistului plastic Iuliu Moldovan pentru noblețea lor privind restaurarea și revalorificarea statuii, amintindu-și cu drag și nostalgie timpul petrecut la Târnăveni între oameni calzi și ospitalieri. Lângă frații lui de cristelniță și amintirea botezului său, respectului față de Răchițele și de România, Patrick Mateescu inaugurează în anul 2011 „Coloana Dorului de țară" la Răchițele.

Nu l-am cunoscut personal în timpul șederii acestuia la Târnăveni, îmi aduc aminte însă de figura lui, deseori întâlnit la cantina combinatului (1962-1963) unde servea masa de amiază, un om sobru, serios și îngândurat. Să-i dea Dumnezeu sănătate!

Lasă un comentariu