Ştiinţă Şi... Religie

Distribuie pe:

„Religia este legată de viaţă. Iar viaţa religiei înseamnă să fac bine". Savantul suedez Emanuel Swedenborg a avut o revelaţie, care i-a schimbat total viaţa: „Eu sunt Domnul, Creatorul şi Eliberatorul; te-am ales pentru a face cunoscut oamenilor sensul spiritual al sfintelor scripturi. Îţi voi dicta tot ceea ce va trebui să scrii".

***

„Unitatea a fost punctul de plecare a întregii creaţii; au apărut în mersul acesteia lucruri compuse, dar sfârşitul trebuie să fie identic cu începutul. UNIVERSUL este aşadar o varietate în unitate. Scopul e înapoierea tuturor lucrurilor în unitatea care este Dumnezeu".

***

„Adevărul Divin merge către Rai din Dragostea Divină a lui Dumnezeu".

Emanuel Swedenborg (1688-1772), savant, filosof, teosof, inginer de mine, militar, astronom, economist şi deputat suedez. Supranumit de către Balzac „Buddha al Nordului", el a fost una din cele mai complexe personalităţi ale Scandinaviei. Cunoştea 10 limbi de circulaţie, a studiat şi cooperat cu elitele vremii, devenind un inventator prolific. La vârsta de 11 ani s-a înscris la Universitatea din Uppsala unde tatăl său preda şi a studiat teologia, literatura, matematica şi ştiinţele naturii. În 1709, la 21 de ani, devine doctor în filosofie. A respectat cu stricteţe sfatul tatălui său la terminarea studiilor: „Te rog din tot sufletul să-L iubeşti şi să te temi de Dumnezeu dincolo de toate, pentru că fără această frică de Dumnezeu toate celelalte studii, întreaga învăţătură nu contează şi este într-adevăr dăunătoare".

A conceput, ca şi Leonardo da Vinci, un vehicul destinat zborului, dotat cu aripi fixe, a proiectat vehicule pentru navigaţia subacvatică, o maşină cu aburi, un model de ecluză şi un pendul cu apă destinat pentru a reprezenta mişcarea planetelor. Din cele 50 de opere scrise, 25 erau consacrate ştiinţelor aplicate, matematicii şi astronomiei. Ca supervizor al industriei miniere suedeze timp de trei decenii, a publicat „Opera filosofică şi metalurgia" în 1734, considerată şi astăzi de referinţă în domeniu. A fost senator, membru al guvernului, al Academiei Regale a Ştiinţelor, a fost înobilat şi a primit cele mai înalte dinstincţii şi onoruri pe care şi le-ar fi dorit cineva. Studiile în căutarea unei interfeţe dintre suflet şi corp, i-au prilejuit descoperiri semnificative în ramura anatomiei şi fiziologiei.

Autor de citate:

- „DRAGOSTEA constă în dorinţa de a da ceea ce este al tău altuia şi de a simţi fericirea acestuia ca şi cum ar fi a ta".

„Adevărată CARITATE este dorinţa de a fi folositor celorlalţi fără a avea gândul de a primi recompensă".

„Idiotul, oricât de sfânt ar fi el, nu va intra în Împărăţia cerurilor. Omul trebuie să se mântuiască şi din punct de vedere intelectual".

Moare la vârsta de 84 de ani la Londra şi este înmormântat într-o biserică suedeză. La 140 de ani de la moartea sa, în 1913, osemintele lui sunt repatriate şi este reînhumat în Catedrala din Upssala, lângă marele botanist suedez Carolus Linnaeus.

„1001 CUGETĂRI"

Lasă un comentariu