România va susţine financiar Republica Moldova!

Distribuie pe:

La finalul şedinţei comune a guvernelor României şi Republicii Moldova, de marţi, 22 septembrie 2015, desfăşurată în staţiunea Neptun de la malul Mării Negre, premierul Victor Ponta a anunţat că va propune Parlamentului un acord privind o asistenţă financiară rambursabilă în valoare de 150 milioane euro, pe o perioadă de 5 ani, între Guvernul României şi cel al Republicii Moldova.

„Până la momentul la care Republica Moldova va avea un acord cu instituţiile financiare internaţionale (Fondul Monetar Internaţional, Banca Mondială şi Comisia Europeană), aşa cum am avut şi noi în anii trecuţi, cred că este de datoria şi, mai ales, este de puterea României ca, într-un moment dificil, să fim primii care să spunem da, suntem aici, vă putem sprijini şi putem să vă dăm acest împrumut rambursabil, în condiţii extrem de avantajoase. Această asistenţă financiară se va acorda cu o dobândă egală cu cea care este plătită de România în momentul împrumutului pe piaţa internaţională, în jur de 1,5 la sută, deci condiţii extrem de avantajoase. România nu pierde şi nu câştigă din acest acord şi nu vede acest lucru ca pe o operaţiune comercială, ca pe o afacere, ci ca pe un ajutor pe care îl dă celui mai apropiat prieten atunci când are nevoie", a declarat Victor Ponta.

Pe de altă parte, premierul a spus că a parafat un nou protocol adiţional la Acordul între România şi Republica Moldova privind finanţarea nerambursabilă a unor proiecte, în aşa fel încât statul român să poată finanţa din acordul anterior proiecte importante de interconectare a sistemelor de transport de energie.

În plus, va fi transferată Republicii Moldova suma de cinci milioane euro, pentru a continua proiectul ce vizează grădiniţele. „Vestea bună este că, imediat ce primim proiectele de grădiniţe care n-au fost incluse pe lista iniţială, putem să transferăm cei 5 milioane de euro", a mai precizat primul ministru român.

Lasă un comentariu