ARHIVELE ŞI CERCETAREA ISTORICĂ

Distribuie pe:

În ziua de joi, 24 septembrie 2015, a avut loc la Târgu-Mureş, sesiunea ştiinţifică intitulată Arhivele şi Cercetarea Istorică, ediţia a XIV-a, un eveniment cultural deosebit. Acest major eveniment cultural a fost organizat de Arhivele Naţionale Mureş, în colaborare cu Universitatea „Petru Maior" Târgu-Mureş, Institutul de cercetări socio-umane „Gheorghe Şincai" şi Asociaţia arhiviştilor „D. Prodan" filiala Târgu-Mureş.

Evenimentul a debutat în dimineaţa zilei de 24 septembrie 2015, de la ora 9,30, în Aula Magna a Universităţii „Petru Maior" din Târgu-Mureş, prin cuvântul de deschidere al prof.dr. Liviu Boar, directorul Arhivelor Naţionale Mureş, care a transmis un salut călduros pentru toţi invitaţii, a vorbit despre această activitate, atât în trecut cât şi în prezent, s-a referit şi la Anuarul Arhivelor Mureşene, publicaţie periodică pe care o conduce, a transmis şi mesaje din partea altor autorităţi care n-au putut fi prezente.

În cuvântul domniei sale, prof. univ.dr. Călin Enăchescu, rectorul Universităţii „Petru Maior", a vorbit despre această activitate remarcabilă, referindu-se şi la rostul şi rolul Universităţii pe care o conduce. În continuare, prof.univ.dr. Cornel Sigmirean, preşedintele Senatului Universităţii „Petru Maior" s-a referit la participanţi, la toţi cei prezenţi la această manifestare culturală deosebită, vorbind totodată, printre altele, şi despre problemele societăţii contemporane. Conf. univ. dr. Giordanno Altarozzi, prodecanul Facultăţii de Ştiinţe şi Litere din cadrul aceleiaşi Universităţi, a transmis un gând de bun venit celor prezenţi, referindu-se şi la importanţa acestei conferinţe.

În continuare, Maria Berenyi, directoarea Institutului de Cercetări al Românilor din Ungaria, prezentă la acest eveniment, s-a referit, în principal, la instituţia pe care o conduce. Dr. Monica Avram, directoarea Bibliotecii Judeţene Mureş, a transmis mesajul preşedintelui Consiliului Judeţean Mureş, Ciprian Dobre. Directoarea Bibliotecii a transmis şi un cuvânt de salut din partea domniei sale. Dr. Virgil Pană, director adjunct al Muzeului Judeţean Mureş, s-a referit şi domnia sa la importanţa acestui eveniment, vorbind totodată şi de legătura care există între arhive şi muzeu.

Dr. Ioan Lăcătuşu, directorul Centrului European de Studii Covasna-Harghita din Sfântu-Gheorghe, a vorbit şi domnia sa despre importanţa acestui eveniment deosebit, a vorbit despre solidaritate şi colaborare care trebuie să existe, s-a referit la personalitatea lui Liviu Boar, care este director de arhive de 35 de ani. În cadrul unui moment sărbătoresc, Ioan Eugen Man, a primit Diploma Omagială din partea Arhivelor Naţionale Mureş şi a Asociaţiei arhiviştilor „D. Prodan" filiala Târgu-Mureş, ca o binemeritată răsplată pentru truda şi osteneala domniei sale.

A urmat momentul prezentărilor de cărţi şi publicaţii, aici au luat cuvântul: Avram Andea, Liviu Boar, Cornel Sigmirean, Giordanno Altarozzi, Anca Şincan, Ionuţ Biliuţă, Ioan Lăcătuşu, Vilică Munteanu, Bogdan Bădiţoiu, Ilie Şandru, Marian Zăloagă, Florin Bengean, Anemari Monica Negru, Nicolae Balint, Daniela Deteşan, Mirela Popa Andrei.

În după amiaza aceleiaşi zile, la Centrul Cultural Ştiinţific al Universităţii „Petru Maior" din cadrul Complexului Week-end din Târgu-Mureş, a avut loc susţinerea lucrărilor pe secţiunile: Arhivistică şi Istorie, şi două secţiuni Preotul şi Societatea. În cadrul acestor secţiuni, o mulţime mare de istorici, arhivişti, cercetători, muzeografi, profesori, publicişti etc., din aproape toată ţara, au susţinut lucrări ştiinţifice remarcabile.

În concluzie, putem spune că acest eveniment s-a desfăşurat sub semnul înaltului profesionalism, a fost un eveniment de cultură de înaltă ţinută ştiinţifică şi academică, îi felicităm pe toţi cei care au trudit la reuşita acestui eveniment.

Lasă un comentariu