Înaltpreasfințitul Părinte Irineu a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică din filia Porumbeni a parohiei Chinari, județul Mureș

Distribuie pe:

Luni, 28 septembrie a.c., Înaltpreasfințitul Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei, s-a aflat din nou în mijlocul credincioșilor mureșeni, de această dată în filia Porumbeni, aparținătoare parohiei Chinari din protopopiatul Târgu-Mureș. Înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, Ierarhul a oficiat slujba punerii pietrei de temelie pentru noua biserică ce urmează a fi edificată aici și care va purta hramul „Sfântul Ierarh Vasile cel Mare".

Cu toate că vremea a fost capricioasă, o mulțime mare de credincioși s-a adunat la Porumbeni pentru a fi părtași bucuriei de a pune început bun inițiativei de a zidi în mica lor comunitate de 25 de familii un locaș de rugăciune afierosit lui Dumnezeu. În frumoasele costume populare românești din această zonă geografică, enoriașii Părintelui paroh Vasile Bota s-au coagulat în jurul Întâistătătorului Eparhiei Alba Iuliei, ducând acasă fiecare binecuvântarea cerului și nădejdea că Dumnezeu îi va ajuta să ducă la bun sfârșit lucrarea de zidire a casei Sale. De aici, din biserică, ei se vor împărtăși mai târziu de harul, pacea și milostivirea Părintelui ceresc și vor „lucra" duhovnicește la mântuirea sufletelor lor.

Evenimentul a fost încărcat de emoție sinceră și datorită faptului că enoriașii de la Chinari și Porumbeni se vor despărți de Părintele paroh Vasile, care urmează să se pensioneze cu data de 1 octombrie a.c. Prin prezența lor în număr mare, ei i-au adus un prinos de recunoștință pentru purtarea de grijă, povățuirea și zidirea lor spirituală - o biserică vie, activă și luptătoare pentru credința ortodoxă în graiul nostru strămoșesc. Pentru vrednicia sa, la sfârșitul slujbei, Părintele paroh Vasile Bota a primit din partea Arhipăstorului nostru o Diplomă de aleasă cinstire și o icoană cu Mântuitorul nostru Iisus Hristos.

În predica sa, Înaltpreasfințitul Irineu a spus, printre altele: „Locașul bisericesc, prin semnificația sa deosebită și prin lucrările sfințitoare care se săvârșesc în el, este singurul locaș care se poate numi «casa Domnului». De aici izvorăsc și se revarsă asupra creștinilor harul, pacea și milostivirea Părintelui ceresc. Biserica este familia lui Dumnezeu, în care se realizează adevărata comuniune care ne scoate din izolare. În Biserică se actualizează «Da»-ul spus de către Dumnezeu existenței noastre și în ea găsim acea mângâiere divină de care nu ne putem lipsi".

Lasă un comentariu