Un nou transplant cardiac la IUBCvT Târgu-Mureș

Distribuie pe:

Vineri, 2 octombrie 2015, la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară a Institutului de Urgență de Boli Cardiovasculare și Transplant (IUBCvT) Târgu Mureș, o echipă multidisciplinară, condusă dr. Horațiu Suciu, șeful clinicii, a efectuat al cincilea transplant de inimă din acest an.

„Am efectuat o intervenție de transplant cardiac la un pacient în vârstă de 38 de ani, din județul Arad, care era în evidența clinicii noastre de pe peste un an de zile, cu diagnosticul de cardiomiopatie dilatativă valvulară. Este un pacient care a suferit o intervenție chirurgicală pe cord, în urmă cu 4 ani, la Institutul din Timișoara, dar la care s-a deteriorat, pe parcurs, funcția cardiacă, astfel încât a necesitat internări repetate pentru fenomene de decompensare cardiacă.

El a fost luat în evidența clinicii noastre și propus pentru transplant ca singura soluție pentru rezolvarea acestei situații. Așadar, pacientul era la capătul resurselor biologice, un pacient într-o stare clinică foarte sever alterată. Supraviețuirea lui pe termen scurt era pusă serios sub semnul întrebării. Operația a decurs bine și suntem foarte mulțumiți de evoluția pacientului. Considerăm că în acest moment vom obține o evoluție favorabilă.

Din fericire, a fost posibilă efectuarea acestui transplant datorită unui donator aflat în moarte cerebrală, aflat în Clinica Neurochirurgie din Cluj-Napoca, locul de unde s-a efectuat și prelevarea în cursul nopții. O echipă de medici din Institutul nostru, condusă de dr. Marius Matei, medic specialist, a prelevat cordul în cursul nopții de la acest pacient, în vârstă de 28 de ani, din județul Cluj. Cordul a fost transportat pe calea aerului cu un elicopter SMURD ajuns în Târgu-Mureș în jurul orei 8.30, iar intervenția s-a încheiat aproximativ la ora 12.30", a declarat dr. Horațiu Suciu, citat de Agerpres.

 

Lasă un comentariu