ANOTIMPUL RECOLTELOR - ANOTIMPUL PREMIILOR NOBEL

Distribuie pe:

Luni, 5 octombrie, s-a deschis sezonul în care marile eminenţe cenuşii ale planetei aşteaptă decernarea Premiilor Nobel, care vor încununa cele mai uimitoare rezultate din activitatea pusă în slujba omenirii în domeniile medicinei, literaturii, fizicii, păcii şi economiei. Miza sunt medaliile de aur şi premiile, maxim câte trei la număr pentru fiecare secţiune, valorând în jur de 850.000 euro fiecare.

Ca o tradiţie a acestui mult aşteptat eveniment, spre deosebire de toate celelalte premii, Nobelul pentru literatură va fi acordat într-o zi de joi, anul acesta intrând sub semnul lui Jupiter zilele de 8 sau 15 octombrie. Dacă anul trecut acest premiu a revenit francezului Patrick Modiano, anul acesta Academia suedeză a primit 259 de propuneri din partea societăţilor literare, universităţilor şi editurilor din întreaga lume. O altă tradiţie, pornind de la o dorinţă exprimată de Alfred Nobel, cere ca premiul pentru pace să fie acordat de către Norvegia. La capitolul pace, se pare că favoriţii sunt cancelarul german Angela Merkel - pentru rolul ei în medierea unui acord de încetarea focului, Papa Francisc- ca exemplu viu de dreptate socială şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi, un dublu câştigător al acestui premiu. Debutul va fi marcat de premiul pentru medicină, pentru care se luptă studiile japonezilor legate de stresul celular şi cercetările americanilor despre modificarea celulelor pentru a le face mai sensibile la lumină, urmat de premiul pentru fizică, disputat de americani pe de-o parte şi de un duet format din un britanic şi un canadian. Acestora le va succeda premiul pentru chimie, având ca favorite nişte doamne din Statele Unite, care au surprins întreaga lume cu un studiu despre modificarea genomului, finalul fiind rezervat premiilor pentru economie, cel mai nou premiu în pleiada premiilor Nobel, instituit în anul 1968 faţă de anul 1901 de când au început a fi decernate aceste premii.

Va fi interesant de urmărit cum îşi va gestiona sezonul din acest an Comitetul Nobel, care a surprins cam la fiecare ediţie prin alegerile sale, generând de cele mai multe ori controverse, datorită faptului că unii dintre laureaţii săi se aflau la data respectivă după gratii sau a faptului că unii premianţi erau forţaţi să renunţe la premiile lor de către guvernele ţărilor de baştină. Până una, alta, noi vom urmări realizările ştiinţifice, şi nu numai, ale savanţilor propuşi a fi premiaţi, conştientizând că sezonul Nobel este unul dintre evenimentele care sprijină propulsia omenirii pe căile către dimensiuni nebănuite.

Lasă un comentariu