MARE SĂRBĂTOARE CREȘTINĂ ÎN SATUL MĂDĂRĂȘENI, COMUNA ICLĂNZEL

Distribuie pe:

În centrul satului Mădărășeni, se află o veche bisericuță ortodoxă română, filie a bisericii ortodoxe din Iclănzel, unde îl slujește pe Domnul Iisus Hristos părintele Ioan Sand. Duminică, 4 octombrie 2015, biserica și comunitatea ortodoxă din Mădărășeni a fost vizitată de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, Arhiepiscop al Alba Iuliei. Sfânta Liturghie a fost precedată de slujba de binecuvântare a bisericuței, monument istoric, prin sfințirea cu apă sfințită și ungerea cu mir. Slujba de binecuvântare și Sfânta Liturghie au fost oficiate de Înalt Preasfințitul Părinte Irineu, împreună cu părintele Arhimandrit Liviu Stanciu, cu părintele protopop Lucian Voșloban și preoții Ioan Sand, din parohia Iclănzel, Pompei Laurențiu (Ațintiș), Cristian Florin Gheorghe (Dileul Vechi),Gheorghe Șanta (Lechința de Mureș), Adrian Pavel (Iclandul Mare), Mircea Mareș (Oarba de Mureș), Ovidiu Marcu (Cipău), Vasile Todoran (Căpușul de Câmpie), Robert Gelu Belean (Sânpetru de Câmpie). Răspunsurile au fost date de studenții din Alba Iulia, componenți ai Grupului vocal CANTORES DOMINI. După Sfânta Liturghie, Înalt Preasfințitul Părinte Irineu l-a hirotonisit întru iconom pe preotul paroh Ioan Sand, a acordat, DIPLOME DE ALEASĂ CINSTIRE domnilor Ciprian Dobre, președintele Consiliului Județean Mureș, și Marinel Bonț, primarul comunei Iclănzel, precum și diplome onorifice Consiliului Parohial Iclănzel, preotului Ioan Sand, consilierilor parohiali Elvira Velcherean, Constantin Irinel Roman, Vasile Oltean, Claudiu Velcherean, Anghel Naghi și Ioan Șopterean. Eleva Rodica Mureșan a cântat o frumoasă priceasnă.

O placă de marmură fixată pe fundația de beton a bisericii cuprinde informații succinte din viața sfântului lăcaș binecuvântat: ,,Biserica de lemn construită între anii 1600-1700, cu hramul Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil, în parohia Iclănzel, a fost strămutată în comuna Mădărășeni în anul 1960 și s-a pus piatra de temelie azi, 1 iulie 1980, de către noi Emilian, episcop al Alba Iuliei, Iuliu Bacali, protopop, și Mihai Lup, preot paroh". Lângă această placă am întâlnit-o pe doamna Lucia Truță, din Târgu Mureș, sosită la Mădărășeni cu ajutorul profesorului Mihai Stavilă, din Căpușul de Câmpie, și al domnului Vasile Pop, din Luduș. Prezența domniei sale are o motivație afectivă: ,,Sunt fiică de preot. Tatăl meu, Ioan Victor Coman, a slujit în această biserică timp de șaptesprezece ani, între 1931 și 1948. Fiindcă a refuzat să renunțe la confesiunea greco-catolică, a fost arestat și trimis în detenție în lagărul de la Poarta Albă, timp de cinci ani. Bunicul meu, Ioan Coman, din Căpușul de Câmpie, a participat la Marea Adunare Națională de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, ca delegat cu credențional al Cercului electoral Luduș. Cât timp Dumnezeu îmi îngăduie, eu voi cinsti aceste locuri sfinte".

Domnul Vasile Pop, din Luduș, pasionat de istorie, ca fiu al satului Mădărășeni, a explicat cum a luat ființă acest sat, între anii 1850 și 1880. Alungați din satul Mădăraș-Band de maghiarii de acolo, patru familii de români au întemeiat, prin cumpărare de pământ și împroprietărire, satul Mădărășeni. Printre întemeietori s-au aflat Maria și Ion Pop, cu urmașii Ioan (ajuns călugăr la Muntele Athos), Alexandru, Iacob, Anica (căsătorită Roman), Maria (căsătorită Pîrlea); Măriuca și Ioan Oltean, cu descendenții Alexandru, Iacob, Emil, Ioan, Viroana, Nazarica și Anica; Anica și Vasilică Velcherean, cu descendenții Valer, Letiția, Ioan; Anica și Petru Grebenișan, cu descendenții Petru (participant la Alba Iulia, în 1 Decembrie 1918), Lazăr și Victoria.

La această mare sărbătoare creștină au participat și mădărășeni stabiliți de-a lungul timpului la Iernut, Luduș, Târnăveni, Lechința de Mureș, Cluj, Târgu Mureș, Alba Iulia și în alte așezări românești, precum și numeroși locuitori din comunele învecinate. Întregul sat a fost în sărbătoare. Peste tot au fluturat drapelele naționale românești.

 

Lasă un comentariu