VIZITĂ ÎN CASA FLORILOR ȘI LEGUMELOR

Distribuie pe:

Educația nonformală oferă micilor școlari activități atractive și eficiente care, la Școala Gimnazială ,,Mihai Viteazul” din Târgu-Mureș au devenit o practică curentă. Astfel, dornici de a afla câteva din tainele cultivării florilor, 53 de școlărei ai claselor a II-a B și pregătitoare au pornit în călătorie într-o lume inedită, diferită de cea pe care o întâlnesc zilnic în sala de clasă. Entuziasmați, au parcurs orașul cu un autobuz asigurat de Primăria Tg-Mureș și au ajuns într-un loc necunoscut, în care construcții îmbrăcate doar în sticlă transparentă se întindeau în fața lor pe o suprafață foarte întinsă. Au aflat repede că acele clădiri se numesc sere, în care vor intra împreună cu o doamnă care le va explica tot ceea ce vor dori ei să afle despre cultivarea diferitelor specii de flori și plante ornamentale.

Au pornit pe cărările dintre straturile de flori multicolore, admirând acel verde crud al plantelor nepoluate, neprăfuite și nearse de soare. Le-au încântat privirile freziile frumos mirositoare, albul pur al calelor pe jumătate înflorite, sutele de mușcate roșii așezate deja în ghivece, pregătite să ia drumul spre cumpărători și au aflat multe, multe alte denumiri de plante care se cultivă, cu trudă și migală, de câteva muncitoare harnice, în serele de flori și legume din cadrul Primăriei Târgu-Mureș. Au simțit temperatura caracteristică și necesară dintr-o seră, au văzut cum se plantează și cresc răsadurile de legume, au observat și înțeles cum se irigă plantele în sere, au admirat apoi o pepinieră de puieți de arbuști ornamentali. Copiii au aflat că plantele nu au nevoie doar de apă. Ele trebuie să fie într-un sol fertil, să aibă lumină și căldură, iar între toate acestea trebuie să existe un echilibru.

Obosiți, dar plini de bucurie și încântare, elevii s-au întors la școală, unde au repetat și imortalizat în lucrări plastice tot ceea ce au reținut din această activitate de promovare a valorilor mediului, activitate atractivă și educativă, care i-a ajutat să creeze acea legătură magică cu natura și frumosul, cu acea parte bună și curată din interiorul fiecăruia dintre noi. A fost o zi minunată, pe care au petrecut-o cu plăcere în mijlocul florilor, o zi pe care nu o vom uita ușor, pentru că au simțit-o ca pe o sărbătoare a naturii!

 

Lasă un comentariu