Cu tusea nu e de glumit

Distribuie pe:

Cum în sezonul rece aparatul respirator este cel mai expus îmbolnăvirii, multe dintre afecțiuni au drept simptom tusea. În general, aceasta poate fi un semnal de alarmă pentru pneumonie, rinofaringită, astm bronșic, dar și tuberculoză. Tusea poate fi împărțită în două categorii: tuse productivă(din capul pieptului) și tuse seacă. În funcție de tipul ei, îți vei da seama și de ce suferi.

Învață să faci diferența

Tușea productivă ajută la curățarea căilor respiratorii de secrețiile încărcate cu bacterii. Excesul de secreții apare atunci când cilii de pe căile respiratorii nu mai pot transporta mucusul spre gât, din cauza infecției. Prin urmare, tractul respirator devine un teren favorabil pentru înmulțirea bacteriilor. În cele mai multe cazuri, tușea productivă poate irita gâtul, din cauza crizelor frecvente din timpul zilei.

Semn de răceală

Tusea uscată este lipsită de expectorație (eliminarea mucusului) și, de cele mai multe ori, poate fi semnul unei răceli. Dar există cazuri când alergenii (mucegaiul și acarienii) și factorii chimici sau de mediu (fumul de țigară și noxele) pot cauza acest tip de tuse. În cele mai multe situații, tusea uscată îți poate produce o stare de extenuare, din cauza efortului pe care îl faci în timp ce tușești. De asemenea, există riscul să nu îți poți desfășura activitățile din timpul serviciului.

Antitusive pentru un somn liniștit

Specialiștii îți recomandă antitusive (siropuri) încă de la primele semne. Acestea au rolul de a suprima nevoia de a tuși, relaxând căile respiratorii. Este indicat ca antitusivele, să fie luate înainte de somn, pentru a dormi liniștit, iar în timpul zilei, nu te abține să tușești, deoarece numai așa organismul poate lupta cu infecția.

Cere sfatul medicului

Alte medicamente recomandate sunt expectorantele, substanțe care ajută la eliminarea ușoară și rapidă a secreției vâscoase. În general, acestea se asociază cu antibioticele.

Dacă nici după trei săptămâni tusea nu cedează cu tratamente precum antitusive și expectorante, este recomandat să mergi la un control de specialitate. Tusea persistentă, însoțită de febră și durere în piept, indică fie existența unui cancer, fie prezența unei infecții la plămâni.

Lasă un comentariu